Skip to main content

Hyvän hankkeen herätys

Rusehtavat kyltit värittävät maantien vartta matkalla halki maan eteläosan. Kuninkaantiestä tuli Suomen ensimmäinen virallinen matkailutie vuonna 1997, ja ruskein kilvin merkittiin ikiaikainen postireitti maastoon. Tie oli Uudenmaan Liiton tavaramerkki kesään asti. Nyt matkailutien status on siirtymässä uudelle yhdistykselle, joka aikoo ensi töikseen viedä tien näytille matkamessuille. 

Tie on siinä mielessä erikoinen palanen historiaa, että siitä on paljon jäljellä; kaikin osin matkailureitti ei seuraile alkuperäistä väylää, mutta noin 80 prosenttia alkuperäisestä kuninkaantiestä on edelleen yleistä tietä.

Matkailuhankkeena tie voisi olla oivallinen rikka rokassa. Pelkät kyltit eivät sinänsä vielä riitä, tie pitää tuotteistaa aiempaa pontevammin. Esimerkiksi Raaseporin matkailusivustolla muistutetaan, että tie vie muun muassa Fiskarin ja Pinjaisten läpi, Mustioon ja Raaseporin linnalle. Yhtä lailla sen varrelle sattuu Varsinais-Suomen puolella monia historiallisia kohteita. Tien varrella riittää nähtävää, joten matkustavaisten houkuttelemisen reitille ei luulisi olevan vaikeaa.
Yhteistyötä tämä toki vaatii: manner-Suomessa tie kulkee kahdeksantoista kunnan alueella.

Iso vastuu

Särkisalossa jyrisee mantereen ja Kaukassalon välissä kaivinkone. Rantoja erottava salmi, suntti, perataan veden virtauksen parantamiseksi. Tavoitteena on kohentaa suntin päissä olevien merialueiden tilaa, edistää kalojen oloja ja mahdollistaa myös vesiliikenteen kulkua salmessa.
Asialla on osuuskunta, ja hanke iso: projektin hinnassa puhutaan kymmenistätuhansista euroista. Hanke kuvaa sitä, että yksityiset tahot ovat valmiita ottamaan melkoista vastuuta ympäristön kohentamiseksi.

Jaa artikkeli: