Skip to main content

Kiskossa puhutaan ensi tiistaina Toijan terveystalon tulevaisuudennäkymistä. Kiskontien kimpan ja Kylien Salo-hankkeen tilaisuudessa puntaroidaan sitä, olisiko taloon mahdollista saada nykyiseen verrattuna lisääkin toimintaa.

Perustelu on osuva: talossa on nyt kaupungin toimintoja sekä yksityistä yritystoimintaa – mutta myös tyhjiä neliöitä. Sitä tehokkaampaa kiinteistön ylläpito on, mitä vähemmän siinä on vajaakäytössä olevaa tilaa.

Eteläinen Salo on tässä mielessä itseriittoista aluetta: Kiskosta ei ole tähyilty sen kauemmas kuin Särkisalon suuntaan, missä Särkisalokoti on osoittautunut toimivaksi kokonaisuudeksi. Kaupungin toiminnoista tulee talon peruskuorma, ja muun muassa Yhres-hankkeen voimin talon rakennuksen seinien suojaan on saatu monenlaista muutakin toimintaa.

Kiskolaisia on melkoisesti enemmän kuin särkisalolaisia. Kun yhdistystoimintakin on aktiivista, ovat ennusmerkit hyvät. Terveystalo on lisäksi varsin uusi kiinteistö keskeisellä paikalla, tiloja voidaan käyttää moneen ja ne ovat helposti tavoitettavissa.
Jos ja kun Yhres-hankkeen suuntaista toimintaa aloitellaan Kiskossakin, lienee luontevaa, että toiminta alkaa hankemuotoisena. Hankkeiden ongelma on kuitenkin niiden määräaikaisuus; Särkisalossakin odotellaan parhaillaan tietoa rahoituksen jatkosta. Yksi ajatus on ollut saaristo-osakuntalisän käyttäminen osaltaan palkkamenoihin sen jälkeen, kun hanke on päättynyt, jotta toiminta kuitenkin voi jatkua. Tällöin kaupunki olisi pienen vetoavun antajan roolissa. Paikallinen merkitys olisi iso.

Tiistaina selviää, onko Kiskossa alustaa uudenlaiselle kansalaistoiminnalle. Tarve ja halu on oltava omasta takaa; väkisin ei taloon voi henkeä puhaltaa.

Jaa artikkeli: