Skip to main content

Huoli ympäristöstä saa ihmiset liikkeelle

Sisäsaariston vedenlaadun heikkeneminen kiihtyy vuosi vuodelta. Sinilevä ja limoittuvat pyydykset ovat konkreettisia asioita, joista puhutaan, samoin kauhistellaan veden samenemista.

Särkisalossa ollaan käynnistämässä hanketta, jonka puitteissa pyritään selvittämään mitä voidaan tehdä, kuka voi tehdä ja millä toiminta rahoitetaan.

Lähtökohta on rantavesien rehevöityminen ja syynä pidetään suurelta osin mereen laskevien jokien tuomaa ravinnekuormaa. Jokiluokitus kertoo samaa. Halikonlahteen ja Kemiönsaaren pohjoispuolelle laskevat joet ovat kunnoltaan välttäviä samoin kuin Särkisaloon laskeva Kiskonjoki, joka kuitenkin olisi tyydyttävässä kunnossa ennen kuin Perniönjoki yhtyy siihen.

Särkisalossa on oivallettu oikein, että kumppaneiksi pitää saada naapurikunnat Raasepori ja Kemiönsaari, kumpikin on näköetäisyydellä saman veden äärellä.

Asiaa hankaloittaa Salon kaupungin jättäytyminen  pois Varsinais-Suomen kuntien  vesistöyhteistyöstä. Tarvittava raha olisi pitänyt ottaa lisätalousarvioon. Rakennus- ja ympäristölautakunta kuitenkin päätti, että asia käsitellään uudestaan ensi vuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä. Kaupungin osuus olisi ollut 17 000 euroa.

Tärkein anti Valonia-yhteistyössä olisi asiantuntija-avun saaminen. Määräraha toivottavasti löytyy ensi vuodeksi. Se vaatii päättäjiltä kiinnostusta ympäristön parantamiseen, matkailuelinkeinoa unohtamatta, samanlaista jota on Särkisalossa.

Jaa artikkeli: