Skip to main content

Huoli synnytysosastosta yhdistää kaupungin reuna-alueet

Huoli Salon aluesairaalan synnytys- ja lastenosastosta konkretisoituu runsaan viikon päästä marssina halki Salon keskustan. Hätähuuto Salon  synnytysten puolesta- tapahtumaan haastetaan mukaan ihmisiä ympäri kaupungin.
– Tämä on sellainen asia, joka nyt yhdistää reuna-alueetkin. Hätä on yhteinen, toteaa särkisalolainen Tiina Salminen.

Hänen pikavauhdilla kokoon kutsumassaan tilaisuudessa perjantaina oli edustus monesta särkisalolaisesta yhdistyksestä.  Alustamassa olivat synnytyssairaalan puolesta adressin perustanut kätilö Katja Orimo, sairaanhoitaja Piia Auranen ja marssia järjestämässä oleva Tiina Vousden.
Särkisalon pitäjäyhdistys Särfinin puheenjohtaja Marja Tast lupasi tuoreeltaan herätellä ja haastaa muitakin salolaisia yhdistyksiä mukaan rintamaan.

Ykkösaiheeksi perjantainkin tapaamisessa nousi se, miten kehitys jatkuu jos synnytysosastosta luovutaan.  Katja Orimo kuvailee synnytysosastoa tulpaksi, jonka poistaminen helpottaa myös vaativan leikkaustoiminnan siirtämistä Turkuun.  Riskinä hänen mukaansa on, että Salossa on kohta enää terveyskeskuksen vuodeosasto.
Huoli on nyt  synnytyksistä ja myös valinnan vapaudesta.
– Vielä Varsinais-Suomen äideillä on mahdollisuus valita synnytyspaikka. Se on heidän oikeutensa, muistuttaa Katja Orimo.
– Joku synnyttäjistä tarvitsee yliopistotason hoidon, mutta suurin osa äideistä on heitä, joilla kaikki menee normaalisti.

Särkisalolainen Mirja Meriluoto mietti välimatkoja Turkuun.
– Salolaisista 20 000 asuu keskustassa ja heillä on se puolen tunnin matka Tyksiin. Sitten on 30 000 reuna-alueiden asukasta joilla matka on pidempi.

Yksi huoli oli työpaikoista.
– Moni entinen nokialainen on kouluttautunut terveydenhoitoalalle. Miten heidän nyt käy,  mietti Marjo Ylinen.
– Miten jatkossa käy terveydenhuoltoalan koulutuksen, mietti puolestaan Kristiina Pihtlahti.

Tulevassa tapahtumassa puhuvat muun muassa THL:n tutkimusprofessori Elina Hemminki , kansanedustaja Katja Taimela (sd) ja sairaanhoitopiirin luottamuselimissä vaikuttavat salolaiset Juhani Nummentalo ja Marjatta Hyttinen (kok).
– Faktoja pitääkin nyt olla esitettävänä, totesi Marja Tast.
Hätähuuto Salon synnytysten puolesta-tapahtuma järjestetään 9.marraskuuta alkaen kello 12. Kulkue aloittaa matkansa Astrum-keskukselta ja etenee torille varsinaiseen tilaisuuteen.

Jaa artikkeli: