Skip to main content

Hollantilaiset herkkujuustot kypsyvävät kellarin viileydessä Tenholassa

Pieni joukko miehiä tuli tiistaina ulos maakellarista Tenholassa, oven mataluuden takia melkein kontaten.

Kyseessä oli viimeinen vierailijaporukka kellarissa pitkään aikaan: nyt sen lattiat pestään ja ovesta kulkevat jatkossa vain harvat ja valitut.

Ennen poistumista oli kellarin omistaja, Per Friman, poseerannut sisällä valokuvassa jos toisessakin juustokiekkojen kanssa.

Tenholalla on komea menneisyys meijeripitäjänä ja kiinnostus juustoihin elää yhä.   Vanhassa koulussa  toimii tuontijuustoja myyvä  puoti ja omanlaisensa harrastus on ollut myös pitkään juustomestarina työskennelleellä Lauri Helteellä: hän on jatkanut kellarissaan juustojen kypsyttämistä ja näin syntyneellä ”Tenholan juustolla ”on ollut oma ystäväkuntansa.

Nyt perinnettä jatkaa  kirkolla kyläkauppaa ja  –kahvilaa pyörittävä Frimanin pariskunta.  Kellari on hiljakkoin lastattu isoilla kiekoilla hollantilaista maasdam-juustoa. 

Kellarin tietyssä kosteudessa ja vakaassa lämmössä juustot kypsyvät syksyn ajan.
– Viikkoa ennen joulua saamme ne myyntiin. Hinta ratkeaa vasta, kun on kiekko halkaistu ja näemme lopputuloksen, myhäilee Friman.
Myymälä rakennetaan kyläkaupan yläkerran kahvila-ravintolan yhteyteen.
Villa Christinen kanssa Frimanit eivät aio juustoilla kilpailla, tarjonta on erilaista.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: