Skip to main content

Hoitoketju ei voisi toimia paremmin

Vesa Oksanen kiittelee sairaanhoidon toimintaa: elokuinen sairaskohtaus hoidettiin hyvin.  Tiistaina Oksanen sai vastailla liikkeessään asiakkaiden kysymyksiin suksivalinnoista.Yksi aihe on pysynyt otsikoissa pitkin syksyä.  Tekeillä oleva sote-uudistus myllertää toteutuessaan julkisten palvelujen kentän koko lailla uusiksi.
Puhetta on riittänyt esimerkiksi siitä, miten kuntien omistamien rakennusten käy toiminnan siirtyessä maakunnan vastuulle. Vastikään myös sairaanhoitopiirit ovat kritisoineet lakiluonnosta valinnanvapaudesta.

Kaiken takana on kuitenkin potilas, jonka pitäisi saada hoitonsa.  Entä, jos kysytään kuntalaiselta siitä, miten järjestelmä nyt toimii.
–Sen sanon, että mikään sote-uudistus ei varmaan voi hoitoketjua nykyisestä parantaa, tiivistää perniöläinen Vesa Oksanen kokemuksensa.

Elokuun viimeisenä tiistaina Oksanen oli Saurun maastossa keräämässä rasteja, kun rintakipu iski. Perniön terveysasemalla kivulias mies otettiin vakavissaan. 

–Neuvonnassa Satu Jaatinen pisti heti lapun luukulle ja vei toimenpidehuoneeseen. Sähkölätkät olivat kohta paikalla ja liuotushoito alkoi välittömästi. Kun lääkäri tuli paikalle, tuli jo olo, että kyllä nämä tämän hoitavat.
Ensimmäinen sydänfilmi ei näyttänyt merkkejä infarktista.
–Se otettiin vähän liiankin nopeasti, Oksanen naurahtaa.

Toinen filmi otettiin ambulanssissa terveysaseman pihalla ja kolmas moottoritiellä matkalla Turkuun.
–Siitä on pitkälti kyse, että on rohkeus priorisoida ja tehdä päätökset. Terveysasemalla otettiin heti minut jonon ohi ja sitten tehtiin päätös, että ohitetaan Salo ja mennään suoraan Tyksiin.

Tyksissä toistettiin sama kuin ensihoidossa: tällä kertaa potilas on tarinan voittaja. Kun leikkaussali oli vapaa, oli aika pallolaajennukselle.
Olennainen tulee tässä:
–Pyöreästi kaksi tuntia siitä, kun olin Saurussa saanut kohtauksen, olin jo osastolla ja laajennus tehtynä, Vesa Oksanen kiittää.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: