Skip to main content

Hautausmaat hivuttautuvat led-aikaan

          Perniön Pyhän Laurin kirkkoa valaisevat vielä perinteiset, kookkaat valaisimet.  Jos valaistusta joskus uusitaan, on led-tekniikka vaihtoehto.   Kirkolla tehdään ensi kesänä katonkorjaustöitä.Salon seurakunta pyrkii vähentämään kiinteistöjensä energiankulutusta nykyisestä.  Yhdeksi keinoksi on kaavailtu valaistuksen vaihtamista energiatehokkaampaan.
–Viimeksi Suomusjärven kirkkolla vaihdettiin led-valoja, kertoo kiinteistöpäällikkö Kai Fagerström.

Perniön uudesta hautausmaasta osa on jo valaistu ledein, samoin Helisnummen hautausmaa.   Tavoitteena on pitää ulkoalueiden valot palamassa nykyiseen tapaan jatkossakin.
–Valaistustahan ei voi ainakaan vähentää, sillä turvallisuusasiatkin on pidettävä mielessä, painottaa Fagerström.
Tarkoituksena ei ole vaihtaa valaisimia kertarysäyksellä, vaan pikkuhiljaa.
–Hautausmaat ovat niin monelle tärkeitä paikkoja, että valaistusta on myös suunniteltava. Värilämpötilan pitää olla oikea, samoin kirkkauden.  Esimerkiksi Helisnummen kappeliin tehtiin koevalaistus.  Se, mikä paperilla näytti toimivalta, ei välttämättä paikan päällä ole hyvä, kiinteistöpäällikkö pohtii.

Seurakunnan noin 150 kiinteistöstä osassa paukkuu remonttivasara myös tänä vuonna.
Eteläisessä Salossa kirkkokansan osa helpottuu etenkin Särkisalossa, missä kirkkoon asennetaan kuulolaitteen käyttäjien avuksi induktiosilmukka.
–Toive siitä tuli alueneuvostolta, ja järjestelmä asennetaan kevään aikana, kertoo johtava kanttori Kaisa Suutela-Kuisma.
Perniön kirkon lappeesta osa uusitaan ja lape tervataan.  Reilan leirikeskuksessa tehdään pihankunnostustöitä.  
Yksi työmaista on Naarilan leirikeskuksessa; kiinteistö liitetään osuuskunnan viemäriin ja jatkossa vedet käsitellään näin kaupungin puhdistamolla. 

Jaa artikkeli: