Skip to main content

Hankintajuridiikka on vain pieni osa onnistunutta kilpailutusta

Sofia Maleike-Ruohola arvioi epäonnistunutta turvapuhelinhankintaa Salkkarissa 28.2. Hän totesi, että kilpailuttaminen on taitolaji havainnollistamalla asiaa kokemuksellaan maaliin menneestä fysioterapiakilpailutuksesta.

Mistä on julkinen hankinta tehty? Monesta tekijästä. Hankintajuridiikasta, strategioista, linjauksista, ohjeista ja ennen kaikkea hankintaosaamisesta, jonka pitää olla ammattimaista. Sataviisikymmentäprosenttisesti juridisesti oikein toteutettu kilpailutus ei takaa, että hankinnan lopputulos olisi onnistunut. Ei. Tarvitaan monipuolista asiantuntemusta, jota ei aina ole niukkaan resursoiduissa hankintayksiköissä. On kuultava herkällä korvalla asiakkaita, alalla toimivia yrityksiä sekä hyödynnettävä hankintakohteeseen sopivaa muuta asiantuntemusta, jota Suomessa on hyvin saatavissa eri kanavista.

Tavarahankinnoissa ja palveluhankinnoissa on erilaiset logiikat. Tavaroissa ja materiaaleissa painaa yleensä suuruuden ekonomia. Tuotteet ja tarvittavat logistiset järjestelyt on suhteellisen helppo määritellä tarjouspyynnöissä. Niiden hankintasopimuksissa on taustalla yleiset sopimusehdot, joten sopimuksen valvonta on helpompaa.

Palveluhankinnoissa hankinnan kohde vaatii enemmän ajatustyötä ja jatkuvaa sopimusvalvontaa. On varmistettava, että tarjouksissa luvat asiat toteutuvat myös käytännössä. Erityisen vaativia ovat sellaiset palveluhankinnat, joissa loppukäyttäjinä ovat usein haavoittuvassa asemassa olevat kuntalaiset. Tyypillisiä hankintakohteita ovat esimerkiksi asumispalvelut, lastensuojelu, henkilökuljetukset tai vaikkapa ateriatoimitukset.

Salon kaupungin hankintabudjettia ei enää rasita Varhalle siirtyneet sosiaali- ja terveyspalveluiden tavara-, materiaali ja palveluhankinnat. Noin 60 prosenttia näiden hankintakohteiden volyymistä on nyt Varhan vastuulla. Silti kaupungille hankintaan isovolyymisiä elintarvikkeita, koulukuljetuksia, tietokoneita, oppikirjoja, asiantuntijapalveluita ja muuta kaupungin toimintaansa tarvitsemia tuotteita ja palveluita.

On syytä muistaa, että Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kuten kaupungin hankinnoissa käytetään meidän kuntalaisten rahaa. Siksi päättäjien on ymmärrettävä, mistä hankinnat on tehty.

Raili Hilakari
Varatuomari, väitöskirjatutkija
Alue- ja kuntavaaliehdokas (kok)

Jaa artikkeli:
Close Menu