Skip to main content

Georges von Swetlikin satavuotisnäyttely Tenholaan

–Georges von Swetlik kävi taiteessaan läpi koko Euroopan taidehistorian läpileikkauksen. Hänessä on suurta kansainvälistä potentiaalia, uskoo Riggert Munsterhjelm.
Musterhjelm on heinäkuun alussa Tenholan Bygdegårdenissa avattavan Georges von Swetlikin 100-vuotisnäyttelyn kuraattori sekä entinen oppilas. Yhteistyökumppanina näyttelyssä ovat Tenholan kotiseutuyhdistys ja Tenala Ungdomsförening.
Vaikka von Swetlik syntyikin Venäjän puolella ja vietti aikaansa myös Ruotsissa, Länsi-Uudenmaan seutu tuli hänelle varsin tutuksi.
–Hän saapui Tenholaan ensimmäistä kertaa jo 50-luvulla, luultavasti sattuman kautta. Hänellä oli koti Helsingissä, mutta maaseudun rauha ja työskentely maaseudulla kiehtoi häntä, tietää Riggert Munsterhjelm.

–Taiteilijan vaimo sai 70-luvulla opettajan viran Tenholasta, ja silloin perhe alkoi rakentaa tänne omaa taloa. Se valmistui kuitenkin vasta 80-luvulla.
Ensimmäiset merkittävät teoksensa taitelija loi 16- ja 17-vuotiaana vanhan Valamon luostarissa. Niin Akseli Gallén-Kallela kuin Ilja Repinkin kiinnostuivat von Swetlikin töistä. He tarjotuivat myös opettamaan nuorta kykyä. Uransa alussa von Swetlik kunnostautui erityisesti muotokuvamaalarina.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: