Skip to main content

Förbyn sortuma-alueella joudutaan lisäämään kameravalvontaa

Tapio Muuri ja Tom Böhme yhden kaivosalueella olevan railon äärellä.  Förbyn kaivoksen aidatulla sortuma-alueella lisätään kameravalvontaa lähiviikkoina.

Syynä on se, että aidatulle alueelle livahdetaan kielloista ja aidoista huolimatta.  
–Ketään kamerat eivät pelasta, mutta jos ne pelottaisivat olemaan menemättä alueelle, toteaa pitkään kaivospäällikkönä työskennellyt Tapio Muuri.
–Jos havaitsemme alueella asiattomia liikkujia, teemme aina viranomaisilmoituksen, sanoo puolestaan Karl Forsström Oy:n toimitusjohtaja Tom Böhme.

Miehet ovat huolissaan siitä, että sortuma-alueet houkuttelevat joka vuosi kiinnostuneita.  Noin kaksi vuotta sitten alueella sattui kuolemaan johtanut onnettomuus.  

Syy kieltää alueelle meno kokonaan on  yksiselitteinen:
–Tämä on erittäin vaarallinen paikka, sanoo Tapio Muuri.

Alueella on paikkoja, jonne hänkään ei mene.  Syvät sortumat eivät ole riskeistä ainoa, vaan maaperässä on kymmeniä metriä syviä ja erilevyisiä railoja joko näkyvissä tai esimerkiksi vain ohuen maakerroksen alla.    
Förbyn kaivoksesta osa sortui joulukuussa 1982 ja kaivokseen pudonnut maasto vei mennessään muun muassa maantietä ja kaupparakennuksen.

–Joku voi ajatella, että esimerkiksi vanha tielinja on turvallinen, jos se on autonkin kestänyt, toteaa Tapio Muuri.
Näin ei kuitenkaan ole, tien alla voi olla onttoa.   Samoin esimerkiksi puut voivat kasvaa ”tyhjän päällä”.
–Supin tai ketun tällainen paikka voi kestää, mutta ei enää ihmistä.

Alue ei myöskään ole stabiili, vaan muuttuu kaiken aikaa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi halkeamien kasvamista tai ilmestymistä uusiin paikkoihin.  

Jaa artikkeli: