Skip to main content

Förbyn Bauer heräsi pitkästä unesta

Hiilivalot hehkuvat kuten pitää, tuumaa Jari Mäkilä.  Filmiä voidaan alkaa pyörittää.  Nurkassa hehkuu tasasuuntaaja.Ei ole kummallista, että näyttelijä Ben Stiller toilailee valkokankaalla. Se  on, että kuva heijastetaan perinteisesti filmiltä, ja että tämä tapahtuu Förbyn seuratalossa marraskuisena iltana.

Stiller kohelsi tiistaina seuratalon kankaalla  kokeeksi muutaman kymmenen sekunnin verran, mutta edellisestä kerrasta, jolloin valkokankaalla on kuvaa nähty, on aikaa. Förbyssä on näytetty elokuvia säännöllisesti, mutta esitystoiminta hiipui vuosikymmeniä sitten.

Bio-Salon ja Bio Staran yrittäjä Jari Mäkilä, kolmannen polven elokuvamies, arveli lehdessä olleen valokuvan perusteella, että seuratalossa on elokuvaprojektorin konehuone.  Mäkilä kiinnostui: olisiko vanha projektori vielä talossa olemassa. Se oli, ja nuoriseurassa heräsi villi ajatus: voisiko vanha kone herätä henkiin.

Tiistaina Jari Mäkilä oli koneen kimpussa toista kertaa. Varsinainen kuvapuoli heräsi toimimaan jo viime kerralla.
–Kuvaoptiikka on kunnossa, laite on ilmeisesti suoraan ajosta jätetty. Käytön puutteessa se oli vaan hiukan jumahtanut. Rasvata piti.

Bauer M5-merkkinen laite on Mäkilän mukaan 20-luvulta, joskin ilmeisesti tullut Förbyyn käytettynä.
Äänipuolen putkivahvistin on suomalaisen insinööritoimisto R.Branderin tekoa ja tuoreempi. Alkujaan projektori on ollut mykkä.

Tämän viikon tiistaina oltiin nimenomaan äänen kimpussa: Mäkilä ja seuran sihteeri Ville Gustafsson mittasivat sähkön kulkua vanhanaikaiseen tapaan yleismittarilla, vikakohta vikakohdalta pois karsien.
Äänipuolta ei saatu vielä toimimaan, mutta  pulmat jätettiin tiistaina edelleen muhimaan ja parituntisen talkoorupeaman päätteeksi tarkistettiin kuvanlaatu. Projektoriin pujotettiin paikalleen Mäkilän mukanaan tuoma filminpätkä, jolla oli vanhojen elokuvien trailereita.

Päätöstä elokuvaesityksestä ja sen ajankohdasta ei vielä tehty. Jos ja kun sellainen järjestetään ja Baueria käytetään, tullee filmi lainaksi Elokuva-arkistosta. Förbyn illassa heitettiin esiin ajatus siitä, että jos äänipuolta ei saada kuntoon, valitaan ohjelmistoon mykkäfilmejä ja hankitaan paikalle pianisti.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: