Skip to main content

Fiskarissa esillä muotoilijoiden helmiä ja hutejakin

Käyttöesineen muotoilu on harvoin kerralla valmis.    Samuli Naamangan tuolit on tehty biohajoavista materiaaleista.
Ennen jonkun esineen tuotantoon pääsyä siitä on tehty  monta koekappaletta ja prototyyppiä, tutkittu muotojen ja materiaalien toimivuutta ja joskus tehty virheitäkin..
Pienen kurkistuksen muotoilijoiden aherrukseen saa Fiskarissa tänä kesänä.
Kesän näyttelyistä yksi, 5×3 Design visions, esittelee sitä miten muotoilijan työ etenee.
– On mukana malleja, kokeilukappaleita ja myös epäonnistumisia, tiivistää näyttelytyöryhmän puheenjohtaja Simo Heikkilä.

Näyttelyistä toinen, Keidas ja kelluvat puutarhat, pursuaa jopa ulos kuparipajasta.  
Näyttelyssä pohditaan sitä, mikä on nykyajan keidas. Monelle se on oma puutarha tai koti.
– Ruukki on jo itsessään keidas, muistuttaa näyttelytyöryhmän Teija  Isohauta.
Niinpä näyttelyssä tehdään Fiskariin paitsi ympäristötaidetta ja performansseja, myös pysyviä muutoksia, kuten Paja-aukion perusparannus ja jokivarren uudet laiturit. 
Kolmas näyttely on perinteisesti Makasiinissa.   Maku & Muoto- näyttely tekee kunniaa ympäristölleen. Makasiini on aikanaan ollut viljavarasto ja näyttely esittelee ruoan valmistukseen ja syömiseen liittyvää muotoilua.
Yksi, jo käytössä oleva kokonaisuus on For Savoy –astiasto. Keramiikkataitelija Karin Widnäs suunnitteli maineikkaalle ravintolalle astiaston Savoyn 75-vuotisjuhlan kunniaksi.
Fiskarissa suunniteltu ja toteutettu astiasto täydentää sitä, että Savoyn menussa on mukana paljon lähiruokaa.
– Tämä on lähidesigniä, muistuttaa Widnäs.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: