Skip to main content

Christian Lundkvistin verstaassa syntyy talonpoikaiskalusteita nukkekoteihin

Christian Lundkvist asettelee pöydälle tekemiään huonekaluja.Puutöistä aikanaan lähinnä välttäviä arvosanoja napsinut katsoo ihmetellen ja ihaillen, mitä taitavat kädet ovat saaneet aikaan.
Christian Lundkvist nostaa keittiön pöydälle näytille huonekalun toisensa perään;  ruokapöydän tuoleineen, keinutuolin, lipaston ja pari sivustavedettävää sohvaakin.   Miehen kämmenelle mahtuu pari tuolia tai piironki,  painoa kalusteilla on ehkä muutama kymmenen grammaa.
–Kaikki ne ovat suhteessa yksi kahteentoista. Alussa piti mitata tarkkaan, miten pitkä mikäkin osa on oikeasti ja siitä pienentää.  Nyt ne jo menevät ulkoa, Lundkvist naurahtaa.

Tenholassa asuva Lundkvist on ikänsä työstänyt puuta.  Huonekaluja kunnostaessa  heräsi innostus kokeilla pienempääkin tekemistä. Ensimmäisten nukkekodinkalusteiden joukossa oli nakkilalaismallinen keinutuoli. Nyt kalusteita on syntynyt satoja.
–Pöytä ja sohvat kestävät vähän leikkimistäkin, mutta osa on lähinnä koristetta, Lundkvist muistuttaa.

 Osa puutavarasta löytyy alan liikkeistä, osin kyseessä on myös uusiokäyttö: ohuet tammiviilut toimittaa lahtelainen yritys, joka tekee veneisiin sisustuksia.
–He ottavat hukkapaloja sivuun minulle. Nehän menisivät muuten roskiin.

Tammi on puuna kovuutensa vuoksi haastava.  Lundkvistin suosikkeja on lehtikuusi.
Valtaosalla kalusteista on esikuva, esimerkiksi ruokapöydän ympärillä olevien tuolien malli on lainattu Billnäsiltä.  Istuinosan reiät on porattu käsivaralta alle millin poralla. Sorvatulta näyttävät osat, esimerkiksi sängyn päädyn reunalistat, on tehty pienellä hiomakoneella.
–Se on ollut ajatus, että teen nimenomaan vanhoja ja suomalaisia malleja.
–Tuo keittiönkaappi on samanlainen kuin omalla mummollani oli.

Lue koko Treffatti-sarjan juttu painetusta lehdestä!

Jaa artikkeli: