Skip to main content

”Bremerin vieraskirja”on kestävää sorttia

Syysaurinko tuo vieraskirjan nimet selvästi esiin.Perniön museon ja Salontien välissä on paikallinen erikoisuus, ”Bremerin vieraskirja”.  Kallioon on hakattu 91 nimeä, virat näille ihmisille ja kunkin kotipaikka. Ihmiset ovat olleet tohtorin vieraita. Carl Georg Bremer oli Perniön ensimmäinen kunnanlääkäri. Hän tuli Turusta vuonna 1896 ja hoiti virkaa 24 vuotta ja vietti eläkepäivänsä Perniössä.

Kotiseutuyhdistys on puhdistanut toisen puolen kolmisen vuotta sitten ja nyt molemmat vieraskirjat ovat nähtävissä. Nimet on listattu ja niiden sijainneista on tehty kartta.
Joukossa on ainakin kaksi paikallisesti tuttua, kemiöläiset Oskar Jansson ja Torsten Rancken, jälkimmäisen kädenjälki näkyy muun muassa Petussa.
–Sitä ei tiedetä, ovatko vieraat hakanneet itse nimet kiveen vai saiko hän nimikirjoituksen ja kopioi sen, pohtii kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Antero Peijonen.
–Pääasia on, että ne pysyvät tiedossa, ettei esimerkiksi siihen ruveta rakentamaan.

Puhtaanapitoa riittää, sillä paikalla on runsasti puita, Bremerin istuttamia. Lääkäri oli myös käsistään kätevä ja innostunut muun muassa nikkaroinnista.
Paikalle on viitoitus museon pihalta ja ensi kesäksi tehdään lisää opasteita.

Bremerin vieraskirja on ”muu kulttuuriperintökohde”, arvelee maakunta-arkeologi Kaisa Lehtonen. Termi tarkoittaa, että vaikka kohde ei ole lain suojaama kiinteä muinaisjäännös, se on kuitenkin merkittävä ja otettava huomioon muun muassa maankäytön suunnittelussa.

Lue lisää painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: