Skip to main content

Arvi Kavenin puuveistoksia etsitään elokuun näyttelyyn

Arvi Kavenin veistämiä Hyvä paimen -patsaita on Särkisalon kirkossa kaksi. Näyttelyä valmistelevat Seppo Willgren, Pentti Palm ja Lilja Kinnunen-Riipinen.

Karl Forsström Ab:n kaivoksilla työskennelleellä Arvi Kavenilla (1923–1985) oli intohimo puuveistoksiin. Kun muut pitivät kahvitauon, kivilajittelussa työskennellyt Kaven saattoi ottaa puukon käteensä ja tekaista käteen sattuneesta puunpalasta jonkin hahmon.
– Tarina kertoo, että Kavenin veistoinnostus olisi saanut alkunsa jo neljävuotiaana, jolloin hän sairasti tulirokkoa. Istuessaan pöydän alla pyysi äidiltään puukon kuluttaakseen aikaansa, kertoo Meripirtin kerhon puheenjohtaja Seppo Willgren.
Nyt Kavenin veistoksia kerätään kokoon Särkisalossa elokuun 26.–27. päivänä vietettävää Arvi Kavenin juhlaviikonloppua varten.
– Jos kotoanne löytyy Kavenin veistoksia, niin ottaisimme mielellämme niitä lainaksi näyttelyyn. Sitä ennen teokset myös valokuvataan näyttelyesitettä varten, tietää Seppo Willgren.
Meripirtin kerhon klubimestari Pentti Palm on jo kevään ajan ehtinyt valokuvata noin sata lähiseudulta löytynyttä Kavenin puuveistosta. Esitteen jälkeen veistoksista on tarkoitus koota vielä kirja.


Meripirtin kerho järjesti jo 25 vuotta sitten näyttelyn Kavenin teoksista, mutta dokumentointi jäi silloin vähemmälle.
– Joku amatöörivideo siitä kuvattiin, ei sen enempää. Näyttelyvuonna Suomi täytti 75 vuotta, joten nyt 100-vuotisjuhlavuonna ajateltiin ottaa uusiksi, perustelee Willgren ajankohtaa.
Arvi Kavenin juhlaviikonlopun järjestäminen on Särkisalon kulttuuripappilan emännän Lilja Kinnunen-Riipisen idea. Kaven nimittäin veisti paljon teoksia myös seurakunnan käyttöön, kuten Särkisalon kirkon kaksi hyvä paimen –veistosta, alttaripöydän krusifiksin ja takaseinältä löytyvän piispa Hemminki Maskulaisen veistokset. 
– Kun piispa vieraili Särkisalossa, niin Meripirtin kerho hankki aina hänelle annettavaksi Kavenin veistämän piispa Hemmingin patsaan, valaisi Seppo Willgren Meripirtin kerhon ja seurakunnan yhteistoimintaa. 
Kun Kavenin maine kiiri, monet yritykset ja yhdistyksetkin halusivat antaa patsaita asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. 
– Kaivosyhtiö osti veistoksia ison määrän ja toimitti niitä liikelahjoina eteenpäin. Perniön Lions Club tilasi paljon leijonapatsaita annettavaksi jäsenelle tämän 50-vuotispäivänä. Nyt ne ovat kyllä jo loppuneet, tietää Willgren. 
Puuveistos oli aikanaan myös mainio tuliaislahja.

Löytyikö hyllystäsi Arvi Kavenin veistoksia? Jos haluat lainata teokset näyttelyyn ja/tai antaa ne valokuvattavaksi, ota yhteyttä Pentti Palmiin, 050-3598501.

Jaa artikkeli: