Skip to main content

Apocalyptican Perttu Kivilaakso osti Kiskon kirkonkylän entisen kansakoulun

Perttu Kivilaakso tarttuu vanhassa koulussa remonttivasaraan; tekemistä vanhassa rakennuksessa on riittämiin.      	    Kuva Paavo LötjönenKiskon kirkossa kuullaan heinäkuun alussa ”Sydänkesän säveliä” naapurusten esittämänä.
Parhaillaan Yhdysvalloissa kiertueella olevan Apocalyptican sellisti Perttu Kivilaakso on ostanut Kiskon kirkonkylän entisen koulun.

Vinkin koulun hankkimiseen antoi naapurissa entistä pappilaa emännöivä kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.
Kivilaakso kertoo Kiskon koulun hankinnan tapahtuneen osin hauskan sattuman kautta.
– Olen Lilli Paasikiven ystävä ja tutustuimme talvella varsinkin Indigo-oopperan tekoprosessin aikana.
– Myimme kaikki kahdeksan näytöstä loppuun ja viimeisen esityksen jälkeen Lilli kutsui minut ja morsiameni Johanna Ahlbäckin kahville juhlistamaan menestystä heidän vasta remontoimaansa Kiskon pappilaan, Kivilaakso muistelee.

Puheeksi tuli, että Kivilaakso oli morsiamensa kanssa itsekin katsellut ja suunnitellut hankkivansa vastaavanlaista vanhaa taloa, tunnelmallista pappilaa tai kansakoulua.
–Lilli naurahti, että tuossahan on sellainen 300 metrin päässä myytävänä. Menimme samantien katsomaan ja rakastuimme taloon, tonttiin, Kiskon kirkonkylän tunnelmaan, luontoon ja historiaan. Olihan se koulu siitä ostettava pois ja pelastettava, sillä se oli päässyt aika huonoon kuntoon lähinnä ulkopuolelta, Kivilaakso kertoo.

Vielä vajaan viikon Yhdysvalloissa kiertuetta Apocalyptican kanssa jatkava Kivilaakso suitsuttaa Kiskoa asuinpaikkana. Pariskunta oli jonkin verran kierrellyt katsomassa erilaisia taloja ympäri Etelä-Suomen, mutta Kiskon kansakoulun potentiaali oli ihan ylivoimainen.
–Tarkoitus on remontoida talo äärimmäisen perinteitä kunnioittaen uuteen loistoon. Kisko on mahtava kylä; maaseudun rauha ja juuri sitä mitä naiseni kanssa olimme aina halunneet. Kyllä ihan pysyvästi muutettiin.

Maailmaa aktiivisesti kertävä sellisti ei uskalla luvata, syntyykö Kiskossa tulevaisuudessa uutta suomalaista klassista musiikkia.
–Voisihan se olla mielenkiintoista kehittää musiikkitoimintaa jollain tapaa. Mutta jos vaikka ensin asetun taloksi ja teen alta pois tärkeimmät remontit, joita kyllä piisaa.

Kiskon kirkossa kuullaan heinäkuussa maailman kauneimpia ja tunnelmallisia säveliä niin oopperan ihanasta maailmasta kuin Kivilaaksonkin kynästä. Näin ainakin Perttu Kivilaakso uskaltaa luvata.
– Olemme aiemminkin konsertoineet Lillin kanssa esittäen muun muassa säveltämiäni lauluja suomalaisiin runoihin.

Lue koko juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: