Skip to main content

Antero Peijosen korttinäyttely tuo kunnantalon kulmille

 Antero Peijosen postikorttikokoelma kertoo tarinaa.–Teema on ”Kunnantalon kulmilta”, kertoo kotiseutuneuvos Antero Peijonen kunnantalon tulevasta näyttelystään.

Peijonen tuo näyttelyyn parikymmentä suurennosta postikorteista, joissa on kuvattu kirkonkylää ja erityisesti kunnantaloa.
Katselijoina ovat kunnantaloa vanhemmat kirkko ja vastapäinen osuusliike.
–Nämä ovat nähneet kunnantalon nousun ja loiston ajan.

Näyttelyn takana on myös ajatus kiinnittää huomiota talon uuteen rooliin.
Peijosella on kolme täyttä mappia kirkonkyläkortteja ja suurin osa niistä on lähettämättömiä. Kuva kiehtoo enemmän kuin tekstipuolen tarinat.
–En ole oikein ollut kiinnostunut tekstipuolesta, käytetyn kortin postileima auttaa ajoituksessa, mutta kuva kertoo minulle eniten.
Peijonen tuntee korttinsa, mutta aina kuulemma löytyy jotain uusia yksityiskohtia, varsinkin suurennoksista.

Näyttelystä tehdään katsojalle helppo, esittelyteksti tulee jokaisen kuvan alle.
Kokoelma riittäisi useampaankin näyttelyyn.
–Näitä voisi tehdä kaksi-kolme vuodessa

Postikortit ovat hiljaa jääneet kotiseutuharrastuksessa taka-alalle ja tilalle on tullut Perniö-aiheinen kirjallisuus. Sitä on kotona nelisen hyllymetriä.
Kiinnostavia ovat Peijosen mukaan esimerkiksi yritysten juhlavuosijulkaisut.
–Mutta yllättävän paljon Perniö esiintyy romaaneissa. Kalle Kaarna muun muassa kertoi elämästä Mathildedalissa, mutta joukossa on myös aivan fiktiivisiä tarinoita, eikä romantiikkaakaan tarvitse etsiä.

Postikorttinäyttely avataan ensi lauantaina kello yksitoista kunnantalossa. Sen jälkeen se on nähtävänä arkisin kello 9-16.

Jaa artikkeli: