Skip to main content

Aluesairaaloiden panosta tarvitaan

Salossa, synnytysyksikössä sunnuntai-iltana  kello 20.

Olen tavallinen kätilö, rivityöntekijä,  joka on joutunut seuraamaan työyksikkööni kohdistunutta painajaismaista tilannetta nyt  jo pitkään.

Viime keväänä puheet ja suunnitelmat Salon synnytysten ja lastenyksikön siirtämisestä saivat aivan uuden sävyn, kun alettiin puhua pienen intiimin yksikkömme siirtämisestä TYKS:n U-sairaalaan jo huhtikuun loppuun mennessä 2014. Alun perin siirron olisi pitänyt tapahtua vasta 2018, uusiin hienoihin tiloihin – Naisten sairaalaan. Meilläkin olisi ehkä ollut mahdollista vaikuttaa siihen, millainen ”haikaranpesän kaltainen” lempeä synnytyssiipi sinne olisi tullut.

Vanha U-sairaala voi huonosti – on sisäilmaongelmia, vesivahinkoja, ahtaat vanhat tilat, joiden saneerauksiin on käytetty tänäkin vuonna kuulemma miljoonia euroja.

Kesällä tehtiin iso selvitystyö, julkinenkin, jossa saatiin säästöiksi noin puoli miljoonaa euroa vuodessa synnytysten ja lastenyksikön siirron seurauksena Salolle.  Säästöjen lisäksi toimintamme alas ajamiseksi on esitetty perusteluksi myös potilasturvallisuutta täysin perusteettomasti.

Säästöjä, säästöjä, myös TYKS aikoo säästää : 750 synnytystä saisi kyllä siirtää ala-arvoisiin tiloihin, myös lastenosastomme asiakkaat, mutta kaikkia Salon synnytysten kätilöitä tai lastenyksikön hoitajia ei olisi tarkoitus työllistää  Tyksin-mäelle. Lisääntyneet synnytykset saisivat hoitaa Turun kätilöt, jotka nytkin työskentelevät  aivan jaksamisensa äärirajoilla  ja sairastavat fyysisen työympäristönsä takia.

Siis säästetään henkilöstömenoja karsimalla! Tänä syksynä on säästövapailla ja lomautettuna ollut porukkaa kuin pipoa ja säästöjä on tullut noin 3 miljoonaa euroa. Mikä mahtaa olla säästöjen todellinen tilanne?  Tuottavuus on laskenut ja voi vain arvailla että työntekijöiden selkänahasta revitys ”säästöt” ovat kääntyneet päinvastaisiksi.

Ymmärrän hyvin Salon ja TYKS:n  huonon taloustilanteen, maammekin on ollut lamassa ja Salo on saanut maistaa elämää ilman Nokiaa.

Paineet säästöihin ovat kovat ja kaupunkimme johto on ollut synnytysten siirron takana aina tähän loppusyksyyn saakka.

Jotakin on kuitenkin nyt tapahtunut – me tavalliset ihmiset olemme näyttäneet, mitä mieltä olemme asiasta – Salossa  yli 6700 nimeä on kerätty asia puolesta, hyvässä hengessä on marssittu  9.11 – varsinaissuomalaiset  ovat  kerrankin toimineet  yhdessä hyvän, sydäntä lähellä olevan asia puolesta. Olen siitä sanomattoman ylpeä! Myös Salon kaupunki on palauttanut talousarvioon ensi vuodelle tuon puuttuvan puoli miljoonaa euroa. Salo haluaa pitää kiinni palveluistaan!

Myös VSSHP:n uusi, surullisen kuuluisa strategia, on saanut Salon päättäjien lisäksi Loimaan ja Vakka-suomen ihmiset ja päättäjätkin reagoimaan! Strategia nimittäin aikoo Salon synnytysten lisäksi siirtää kaiken – siis kaiken vuodeosastoa vaativan kirurgia pois aluesairaaloista, jolloin maakunnista lähtisi työpaikkoja naisvaltaiselta alalta noin  400-600.

Järkyttävää ja surullista on, että TYKS tuijottaa vain omaan napaansa välittämättä hyvin toimivista, tuottavista ja lähellä ihmistä olevista aluesairaaloistamme! Sen sijaan, että tekisimme yhteistyötä ja kehittäisimme toimintaamme maakuntiin päin , saattaa tämä päätös-läpi mennessään, aiheuttaa hirvittävää jälkeä pikkukaupungeissamme.

Tosiasia on se, että TYKS ei pysty edes hoitamaan siirrettäviä toimintoja, ei ole edes tiloja kaikille näille potilaille. Miten käy hoidon laadun, sen mihin olemme tottuneet hyvissä aluesairaaloissamme?  Matkat hoitoon pitenisivät, joka toisi valtavasti lisäkuluja kuntien maksettaviksi sekä jonot leikkauksiin olisivat pian kestämättömät.

Erikoissairaanhoitoa tarvitaan, mutta tarvitaan myös aluesairaaloiden panosta tässä hyvän laadukkaan hoitotyön tekemisessä.

Kävimme 10 henkilön delegaatiolla, aluesairaaloidemme puolesta, esittämässä sosiaali-ja terveysministeriössä sekä muutaman maakuntamme kansanedustajamme luona, huolemme asiasta. Strategian valmisteluuprosessi jo sinänsä herätti edustajissamme huolta – onko toimittu lainmukaisesti valmisteluprosessissa? Maakuntia kun ei ole kuultu !

Myös päivystysasetus tulee voimaan synnytysten osalta vasta 2017 ja STM:ssä ihmeteltiin , mikä hätä Salon tilanteen kanssa on, koska päivystyslistat erikoisaloilta ovat täydet ja toimimme matalan riskin synnytysten hoitopaikkana.  Korkean riskin synnyttäjäthän ohjataan jo hyvissä ajoin TYKS:n.

Myös pääministeri Katainen oli tietoinen Salon synnytysten tilanteesta ja esitti myötätuntoa tilanteemme johdosta.

Annammeko todella tämän kaiken tapahtua?  

kätilö Katja Orimo , Salon synnytys- ja naistentautien yksikkö

Jaa artikkeli: