Skip to main content

Aivika Kullas on lajinsa lapsitähti

Aivika Kullas vetää ensi lauantaina leukoja uransa kolmansissa SM-kisoissa.Liikunnallisesti lahjakas lapsi menestyy yleensä kaikissa lajeissa, joita hän haluaa harrastaa. Kiskolaisen Aivika Kullaksen elämässä tämä tarkoittaa etenkin yleisurheilua ja leuanvetoa.
Hän näki kuusivuotiaana isänsä vetävän leukoja kotioloissa, ja innostui itsekin tarttumaan kokeilumielessä tankoon.

Tällä hetkellä samainen Aki-isä valmentaa yksitoistavuotiasta tytärtään kolmansiin toistoleuanvedon SM-kisoihin.
Nousu kansalliselle huipulle on siis käynyt humauksessa, ja 36-kiloisen ja 146-senttisen Kullaksen edellä leuanvedon suomalaisessa eliitissä on vain yksi nainen: viisikymppinen lypsykarjatilan emäntä Heli Heikkinen Vesivehmaalta.
– Käsissäni riittää voimaa ja heilautustekniikkani toimii, kuittaa Aivika Kullas.
Heikkinen (40 hyväksyttyä suoritusta) ja Kullas (38) tekivät molemmat ennätyksensä viime vuoden syyskuussa Huittisten Suomen Cupissa. Heidän ylivoimansa lajissa on sitä luokkaa, ettei uhkaajia pitäisi olla näköpiirissä ensi lauantain SM-areenallakaan.

Lajivalikoimaan kuuluu myös pyöräily, jossa jalkojen suuret lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti. Ja kun energiaa kuluu runsaasti, sydän ja verenkiertoelimistö vahvistuvat.
– Leukoja vedetään kotona hyvin vähän. Lajiharjoittelu suoritetaan Kiskohallin rekkitangolla, Aki Kullas kertoo.
– Eikä leuanvetoa treenata säännöllisesti koko vuotta. Tärkeimmät kilpailut ovat syksyllä, ja niihin valmistaudutaan säännöllisesti pari kertaa viikossa kolmen kuukauden ajan.

Jaa artikkeli: