Skip to main content

Abien nelikko: presidentin pitää olla hyvä keulakuva, somessaankin puhua asiaa ja ottaa kantaa

Samuli Kaartinen,Betim Murseli, Nora Malin ja Siiri Heiskanen toivovat presidenttiehdokkailta kannanottoja varovaisuuden sijaan.

Neljä Perniön lukion abiturienttia seisoo kirpakassa talviaamussa ja arvioi presidenttiehdokkaiden mainosjulisteita.  Siiri Heiskanen, Nora Malin, Samuli Kaartinen ja Betim Murseli ovat pohtineet haastatteluassa tunnin sitä, mikä heidät saa presidentinvaaleissa äänestämään ja millainen on ehdokas, joka äänen saa.  Kuvaa otettaessa julisteiden luona niistä irtoaa vielä useampi kommentti.

Julisteilla ja muulla koetulla ei toki ole välttämättä liikaa yhteistä.  Alexander Stubbin (kok) julistetta pidetään arvokkaimman ja kalleimman oloisena, mutta sosiaalisessa mediassa Stubb näyttäytyy rentona, jopa liiankin.
–Pitää olla sellaista, johon samaistua, mutta pitäisi puhua myös poliittisista asioista, sanoo Betim Murseli.

Sosiaalinen media kuten TikTok on yksi tiedonsaantiväylistä, mutta algoritmit voivat osaltaan jallittaakin käyttäjää.
–Sehän antaa sinulle lisää niitä videoita, joita olet ennenkin katsellut.  Siinä voivat jäädä muiden ehdokkaiden mielipiteet näkemättä, Betim Murseli miettii.

Siiri Heiskanen antaa kuin tahtomattaan esimerkin:  Pekka Haaviston (vy) puoliso Antonio Flores tuntuu tulevan Tiktokissa ehdokasta itseään useammin vastaan.

Nelikosta kolme pitää melko varmana sitä, että äänestää.  Nora Malin empii eniten. Yksi näkemys nelikkoa yhdistää:  presidentin olisi oltava Suomelle edustava keulakuva maailmalla.   Siiri Heiskanen nostaa esiin suhteet muihin maihin ja ympäristöasiat.

Neljä abiturienttia toivoo, että paneeleissa, vaalikoneissa ja muussa ennen vaaleja nähtävässä ehdokkaat myös ottaisivat kantaa asioihin: jossain määrin samaa mieltä -vastauksia  ja turhaa varovaisuutta ei arvosteta.   Sekin näkyy, miten kotona asiaan suhtaudutaan:  Samuli Kaartinen kertoo seurailleensa vaalipaneeleja sieltä, täältä, kun kerran kotona on televisio auki ollut.

Siiri Heiskanen sanoo epäilevänsä muiden abiturienttien äänestysintoa:  hän kokee monen sanoneen, että vaaleihin ei oikein ole perehdytty.

Koko juttu 18.1. painetusta ja digilehdestä!

Jaa artikkeli: