Skip to main content

Aasian muovipullot saavat uuden elämän Vilikkalan säkkeinä

Kierrätysmuovista tehty säkki oli alkujaan istutuskäyttöön.  Vilikkala markkinoi tuotetta Kotisäkin nimellä.  Hannu Tuomola ja Jari Toivonen esittelevät valikoimaa.Hannu Tuomolan ja Jari Toivosen kodin pöydälle on nostettu esittelyä varten säkki poikineen. Säkkejä on monenvärisiä, useamman sorttista kuvioitua ja kolmea eri kokoa. Sormiin materiaali tuntuu perinteiseltä huovalta.

Säkkien raaka-aine on arkinen: juomapulloissa käytettävä Pet-muovi.  Esimerkiksi Aasiassa pullotettua vettä tai muita juomia kulutetaan paljon, mutta sieltä puuttuu Suomen kaltainen pullonpalautusjärjestelmä. Pullojen muovi käytetään raaka-aineena huovan kaltaisessa materiaalissa, josta voidaan valmistaa esimerkiksi säkkejä tai muita käyttöesineitä. 

Sen, että Tuomolan ja Toivosen pöydällä on valikoima säkkejä, juontaa juurensa yli kahden vuoden taakse. Miehet tarvitsivat kasveja varten istutussäkkejä, mutta tarjolla olleiden tuotteiden ulkonäkö ei tyydyttänyt.
Syntyi ajatus: voisivatko säkit olla sievempiä. 

Ensimmäiset säkit miehet tilasivat vuonna 2016 Kiinasta, missä huopa valmistetaan ja neulotaan säkeiksi. Ensimmäiset säkit herättivät huomiota tuttavissa ja ajatus kulki eteenpäin; olisivatko säkit kauppatavaraa. Koe-erän menestys oli yllätys.
–Ensimmäiset tuhat myytiin ihan käsistä, kertoo Tuomola.

Ajatus kulki eteenpäin: säkkejä markkinoidaan nyt myös esimerkiksi klapien kantamiseen tai lehtien tai lelujen säilömiseen. Asiakaspalautetta on kuunneltu herkällä korvalla: ensimmäisten mustien säkkien vihreä saumalanka oudoksutti joitain asiakkaita. Ompelimo vaihtoi värin toiseen.

Säkkikauppaa varten perustettu yritys sai nimekseen kotikylän mukaan Vilikkala Tradehouse Oy.
Mustista säkeistä alkanut valikoima on kasvanut, mukaan tuli heti ensi metreillä harmaa ja isompi säkkimalli. Osa malleista on kuvioituja ja kuosit on suunnitellut islantilainen Ingibjörg Hanna Bjarnadottir.

Kasseja on kulkenut miesten käsien läpi viisinumeroinen määrä, esimerkiksi tällä viikolla odotetaan saapuvaksi 12 000 säkin erää. Keskeinen myyntikanava on verkkokauppa.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: