Skip to main content

 

Suomalainen tee-se-itse-halpaketju on päässyt otsikoihin yllättävällä tavalla. Yrityksen työntekijä voi jäädä sairauslomalle omalla ilmoituksella. Työilmapiiriä kehutaan poikkeuksellisen innostavaksi. Omimalla omailmoituksen kauppaketju on parantanut rutosti yrityskuvaansa maksamatta siitä mitään.

Hallitus aikoo tiukentaa työoloja kilpailukyvyn parantamiseksi. Työntekijöiden ensimmäinen sairauspäivä muuttuisi palkattomaksi. Tästä on tullut yksi maatamme riivaamien poliittisten lakkojen syy.

Sairauslomista kiertää nyt paljon juttuja. Monissa firmoissa toimihenkilöiden sairauspoissaoloja ei valvota kovinkaan tarkasti. Työntekijöiltä taas vaaditaan todistus heti. Joissakin puljuissa sairauslomalaisen on soitettava esimiehelleen joka aamu, että vieläkin on jalka paketissa.

Omailmoitus on jo käytössä monissa paikoissa. Monikymmenvuotinen työnantajani kulki tässä asiassa kehityksen etunenässä. Kyse oli prosessiteollisuudesta. Meitä oli siellä paljon kuukausipalkkaisia, jotka hommailivat siisteissä sisätiloissa. Jotkut joutuivat pitämään kravattia ja varomaan, etteivät vahingossa istahda rasvaiselle penkille.

Varsinaisen tuotantotyön tekivät kuitenkin tuntipalkkaiset prosessimiehet ja -naiset. Monet työskentelivät keskeytymättömässä kolmivuorotyössä kovissa olosuhteissa. Jotta syntyi kunnon tuotetta, jokaisessa paikassa piti olla työnsä hallitseva tekijä. Oli kuumaa, pölyistä, meluista ja vaarallistakin, jos tarkkavaisuus pääsi vähänkin herpaantumaan.

Meilläkin toimihenkilöt saivat sairastaa pari päivää ilmoittamalla siitä vain esimiehelle. Tuntipalkkaisten tilannetta seurattiin tarkemmin. Lääkärintodistus vaadittiin ensimmäisestä päivästä lähtien. Tosin se hoitui yleensä kätevästi puhelimitse.

Vuosituhannen lopulla selvästi aikaansa edellä oleva työterveyslääkärimme Ove Näsman ryhtyi järkeistämään käytäntöä. Kuten isommissakin paikoissa meilläkin koottiin työryhmä pohtimaan asiaa. Pian se ehdotti yksimielisesti vuoden kokeilua sairausloman omailmoituksesta.

Sairausloman omailmoituksesta laadittiin selkeät ohjeet ja havainnollinen lomake, jonka tärkein ruutu oli varattu työntekijän allekirjoitukselle. Tilannetta arvioitiin muutaman kuukauden välein. Ongelmia ei ilmennyt, ja vuoden päästä tehtiin odotettu päätös. Uusi tapa otettiin käyttöön kaikissa toimipaikoissamme.

Porukasta huokui tyytyväisyys. Eivät sairauspoissaolot eivätkä maanantaivapaat lisääntyneet. Kokemuksistamme julkaistiin artikkeli alan lehdessä, ja menetelmä laajeni tuota pikaa lähialueen yrityksiin.

Kokemus on osoittanut, että lääkäri kirjoittaa yleensä lievimmissäkin tapauksissa vähintään kolme päivää saikkua. Omailmoituskäytännössä henkilö palaa usein töihin jo päivän tai kahden kuluttua.

Oman sairauslomailmoituksen antaminen on tarkka paikka. Rehellinen suomalainen ei voi allekirjoittaa itse antamaansa väärää todistusta. Sen sijaan lääkärille voi kyllä kevyesti liioitellen valitella kipujaan. Vastuu siirtyy lääkärille. Jälkeen päin voi vielä vitsailla, että olipa tyhmä tohtori.

pajen.fi

Jaa artikkeli: