Ympäristö on piste i:n päälle. Tätä juttua tuskin voisi tehdä muualla kuin vanhan koulun katon alla: aiheena on opettaja Abraham Björck ja äänessä Leena-Maija Alho, joka on niin ikään tehnyt työnsä opettajana ja oppikirjatyössä.
Tällä kertaa istutaan Alhon rakkaassa kakkoskodissa entisessä Kuivaston koulussa.
Leena-Maija Alho on eläkepäivillään toimittanut kirjoiksi omaa ja sukunsa historiaa ja nyt myös perniöläistä paikallishistoriaa.
Abraham Björckillä oli iso rooli perniöläisessä kouluelämässä 1800-luvun lopulla. Hän oli vuonna 1872 valmistuneen Lupajan koulun eli Perniön ensimmäisen kansakoulun ensimmäinen opettaja. Björck kirjoitti muistelmansa siirryttyään eläkkeelle vuonna 1926. Virkkalan perinneseura julkaisi tekstin, ja yksi vihkonen päätyi Alholle.
–Eräänä päivänä etsin iltalukemista ja se tuli vastaan ja alkoikin kovasti kiinnostaa, Alho kertaa.
Uusi kirja pohjaa Björckin tekstiin, mutta sitä on tiivistetty ja Jyväskylän seminaarin opettajien henkilötietoja täydennetty.
–Ajankuva oli keskeinen asia, Alho toteaa.
Perniössä nuori opettaja joutui suunnittelemaan vasta valmistumassa olleen oulun kalustonkin.
–Muistelin seminaarin mallikoulua ja tein sen mukaan piirustukset, hän kirjoittaa.
Perniön murre aiheutti nykylukijan silmään huvittavaakin päävaivaa. Björck oli tutustunut paikkakunnan murteeseen ja todennut, että koulun tulee opettaa kirjakieltä ja lukutunteja pitää olla riittävästi. Koulua oli vastustettu ja onnittelujen sijaan opettaja sai kuulla uhkauksiakin.
–Tuommoisia ne perkeleen kansakoulunopettajat ovat. Lukevat vain Lönnrothin teoksia ja tulevat tänne meidän elätettäväksemme, oli eräskin isäntä tuumannut.
Koko haastattelu ja otteita kirjasta 17.10. lehdessä. Abraham Björck -kirjaa on tulossa myyntiin Perniönseudun Lehden konttorin Kirjahyllyyn.