Yhdistyneisiin Kansakuntiin kuuluu nyt 193 itsenäistä valtiota. Lisäksi yksi kaikkien tunnustama valtio, Vatikaani, ei ole YK:n jäsen. Sitten löytyy kaksi aika itsenäistä maata, Taiwan ja Kosovo, joita ei ole yleisesti tunnustettu.
Kumpaankin liittyy huomattava valtapoliittinen ristiriita. Itsenäisten valtioiden lukumääräksi mainitaankin useimmiten 196.Lukumäärä on kasvanut reippaasti. Viimeisin suuri muutos tuli, kun kommunismin kokeilu ja maailmanvallankumous eivät ottaneet tulta. Neuvostoliiton romahdettua syntyi liuta uusia maita, ja parisen vanhaa katosi.Muissa yhteyksissä kuten urheilussa on sitten itsenäisyyttä vaikka muille jakaa. Olympialaisiin osallistuu 206 ”maata”. Kansainvälinen jalkapalloliitto panee vielä paremmaksi. FIFA:an ”maita” kuuluu peräti 211.
Itsenäinen valtio on vähän huvittava käsite. Otetaan nyt vaikka Karibian pikkumaat, joista muutamassa olen päässyt pistäytymään. Lilliputit Antigua ja Barbuda, Grenada, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia sekä Saint Vincent ja Grenadiinit eivät tule millään omillaan toimeen. Hallinnoltaankin ne ovat kummajaisia.Otetaan sitten vastakohtana Taiwan, virallisesti Kiinan tasavalta. Saaressa asustaa lähes 25 miljoonaa ihmistä. Vapaisiin markkinoihin perustuva kansantalous on vankka. Taiwan päihittää monessa suhteessa ison itsevaltainen Manner-Kiinankin.S itten on iso liuta ”itsenäisiä valtioita”, jotka vain harva maa on tunnustanut. Ne voi lukea luokkaan jäädytetyt konfliktit. Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta, Transnistria, Pohjois-Ossetia-Alania, ja mitä kaikkia niitä nyt löytyykin.
Miksikö luettelen maita? Siksi, että ne kiinnostavat, etenkin niissä käväisy. Eräiden lähteiden mukaan kymmenen suomalaista on käynyt kaikissa maailman itsenäisissä maissa. Homma kehittyy varmaan aikamoiseksi keräilyvimmaksi.Luin taannoin hyvin tarkasti ja muistiinpanoja tehden toimittaja Rauli Virtasen Reissukirjan, lisämääreeltään Matkalla kaikissa maailman maissa. Hän lienee tunnetuin kaikki maat kiertänyt suomalainen. Olen kokenut mm. Bosniassa, miten mukaansatempaavaa tarinaa Rauli Virtanen vääntää. Omakohtaisia kokemuksia vaikeista paikoista on todella kertynyt.
Myös hänen oma tarinansa kiinnostaa. Rauli Virtanen maasaldossa tavoite kaikki itsenäiset maat on täyttynyt ainakin kolmasti, mikä johtuu siitä, että on syntynyt uusia maita. Laskujeni mukaan hän mainitsee Reissukirjassaan nimeltä vain 162 maata. Tarina ei siis ole alkuunkaan isottelua eikä maabongailua, kuten muutamat muut somesta löytyvät jutut. Virtasen kokemuspohjaa vankistaa myös, että hän on asunut pitkiä jaksoja ulkomailla.Virtasen ensimmäistä pyrähdystä Ruotsiin ja Norjaan lukuun ottamatta hän on reissannut työnsä takia.
Ensimmäistä pitkää reissua Etelä-, Väli- ja Pohjois-Amerikkaan voitaneen jo ainakin osittain pitää työnä.Kohteet ovat kiinnostavia, koska niissä on hässäköity. Mitä kovempi kolkka, sinne suunta. Olemme saaneet lukea ja katsella teeveestä Virtasen koskettavia tarinoita sotaseuduilta ja kapinakeskuksista, joista moni toimittaja on valitettavasti lähettänyt viimeisen reportaasinsa.Mutta osataan sitä muuallakin. Guinnesin ennätysten kirjan mukaan amerikkalainen 21-vuotias nainen Lexie Alford on nuorin, joka on käynyt kaikissa maailman itsenäisissä maissa.
pajen.fi