Skip to main content

Kotiseutuyhdistys on tietoa, tunnetta, nostalgiaa ja bittivirtaakin

Antero Peijonen, Paavo Heinonen, Riitta Helenius ja Kari Hannunen miettivät alkuviikosta porukalla sitä, mitä on perniöläisyys ja ennen muuta perniöläinen kotiseututyö.

”Kotiseutuyhdistys mielletään usein pölyiseksi museoporukaksi. Näin ei kuitenkaan saa olla, vaan pääpaino pitää olla tämän päivän kunnassa ja sen asukkaissa”.

Näin toivoi Perniönseudun Lehden pääkirjoitus lähes päivälleen 30 vuotta sitten.
Saman lehden sisäsivun juttu kertoi, että Perniöön on perustettu kotiseutuyhdistys.
Samainen yhdistys juhlii tasavuosiaan sunnuntaina. Tämän viikon tiistaina istui osa yhdistystä alas miettimään, miten toive on toteutunut.
–No ainakin on pyyhitty pölyjä, letkauttaa perustajiin kuuluva Paavo Heinonen.
Kaiken lisäksi pölyjä on pyyhitty museossa.
Yhdistystä alusta asti luotsannut Antero Peijonen muistuttaa, että huoli Perniön museon tulevaisuudesta osaltaan synnytti yhdistyksen. Eräs voimahahmoista ajatuksen takana oli Perniön tuolloinen kulttuurisihteeri Arja Alanne.
Heinonen muistuttaa, että yhdistyksen ihmiset ovat tehneet museolla vuosien aikana kunnostustöitä, pitäneet taloa auki ja vastanneet osaltaan opastuksesta. Viime vuosina Salon kaupunki on satsannut museoon niin remontein, perusnäyttelyn uudistamalla kuin henkilöresursseinkin.
–Nyt museo on tosi hyvässä hantissa, Peijonen kiittelee.

Tiistaiaamuna kotiseututyötä mietittiin Perniön kunnantalon tiloissa, kotiseutuyhdistyksen arkistojen varjossa.
–Tätäkin kotiseututyö on, viittaa Peijonen hyllyihin.
Arkistomateriaalia yhdistykselle on kertynyt eri lähteistä ja sitä on joka lähtöön: vanhoja asiakirjoja, valokuvia, monen yhdistyksen arkistoja, painotuotteita ja vaikka mitä. Tiedon taltiointi ja sen jakaminen on iso osa yhdistyksen toimintaa, mutta tiedon rinnalla kulkee muutakin, muistuttaa yhdistyksen hallituksen jäsen Kari Hannunen. Hän on paluumuuttaja, penkoo mielellään paikallista arkistoa ja tiedonhaun lisäksi mukana on paljon tunnetta.
–Olen sairastunut nostalgiaan ja täältä saa siihen lääkkeet, Hannunen sanoo.
Hän on tehnyt dokumenttielokuvia paikallisista aiheista ja taltioinut näin perniöläistä elämänmenoa ja historiaa; kotiseututyötä on sekin.

Koko juttu 17.8. painetussa ja digilehdessä. 

Perniön kotiseutuyhdistyksen 30-vuotisjuhlat sunnuntaina 20.8. klo 13 Perniön seurakuntatalossa.

Jaa artikkeli: