Skip to main content

Perniön seutu on täynnä historian havinaa

Sakari Korpinen on rakentanut kotipihansa aitasta pienen kappelin.

Lintilän eli vanhalta nimeltään Lindilän kartano sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Perniön kirkonkylältä.

Kartanolla on pitkä historia ja pihapiirillä vielä sitäkin pidempi. Kartanossa on vuodesta 2004 saakka asunut Sakari ja Liisa Korpinen.

Sakari Korpinen haluaa painottaa, että perniöläisten tulisi muistaa asuvansa Suomen kartanolaitoksen merkittävimmällä alueella.

Hän kertoo, että missään ei ole niin paljon kartanoita kuin Perniönjokilaaksossa ja Salon seudulla.

–Perniön kautta kulki keskiajalla Suuri rantatie, jonka kautta virkamiehet, sotilaat sekä kauppa matkasivat Tukholmasta Turkuun ja sieltä Viipuriin. Siihen aikaan Hornit valloittivat aluetta tila tilan jälkeen, kertoo Korpinen.

–Nyt on onneksi alkanut nousemaan esiin myös keskiajan tutkijoita ja harrastelijoita, mutta pitäjänhistorian tarkat tiedot päättyvät paljolti 1700-luvulle, muttei sitä kauemmas, Korpinen harmittelee.

Asuessaan Lintilässä on Korpinen paneutunut Hornien suvun historiaan ja kasannut sen perusteella mielenkiintoisen kotiseuturetken.

Kiskosta kotiseutumatkailijat suuntaisivat Perniön kirkolle.
–Perniön kirkossa on Horneista muistuttava hautakivi, jossa on kaksi vaakunaa. Nämä ovat Hämeenkylän omistajan Sabelsternan ja Lemun kartanon Cecilia Hornin sukujen kuviot.

Perniön kirkolta matka jatkuisi Lintilään.

Korpinen kertoo kotitalonsa ensimmäisten omistajien olleen Horneja.
Ensimmäisten säilyneiden dokumenttien mukaan talon ensimmäinen omistaja Klaus Henrikinpoika Horn on luovuttanut Lintilän 1510 sukulaiselleen Cecilia Jakobsdotterille (Horn) eliniäksi.

Lue lisää Perniön historiasta huomisen lehdestä!

Jaa artikkeli: