Skip to main content

20 vuoden kiista saunasta päättyi

Piippu ja kivijalka jäivät jäljelle saunasta, jonka olemassaolon oikeutuksesta on väännetty 20 vuoden ajan.– Tuli oikein 6-0 turpaan, tiivistää Aatos Tapala tuntojaan, kun kahdenkymmenen vuoden kina maasaunan olemassaolosta päättyi KHO:n päätökseen.

Kiistan aihetta ei enää ole, Tapala purki  niin oikeusistuimia kuin kaupunkiakin työllistäneen saunan talkooporukan kanssa reilu viikko sitten.
–Kaupungin lakimies on käynyt katsomassa ja todennut ettei saunaa enää ole.

Tapala osti niin kutsutun Valtosen mökin Matildanjärven rannalta parikymmentä vuotta sitten maasaunoineen.
Perniön silloinen rakennustarkastaja antoi luvan saunan korjaamiseen.

Tapalaa oikeastaan huvittaa saunan aiheuttama häiriö.
–Lauri Tarastikin kävi katsomassa sitä, mutta ei meinannut löytää koko saunaa.

Aatos Tapalan ja Lilja Ahtiaisen sauna-asia on saanut melkoiset mittasuhteet, sillä sitä on vatvottu lähes koko 2000-luvun ajan. 

Sauna  on rakennettu 1990-luvulla ilman rakennuslupaa. Omistajien mukaan kyseessä oli ollut vanhan rakennuksen kunnostus, ei uusi rakennus. Vuonna 2003 Perniön ympäristölautakunta velvoitti omistajat purkamaan saunan.

Kaikkiaan saunaa on käsitelty kaksi kertaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti. VIimeiset käänteet tarinaan saatiin, kun omistajat hakivat uutta rakennuslupaa vuonna 2010.
Joulukuussa 2011 hallinto-oikeus katsoi, että hallinnolliset toimet saunan purkamiseksi tulisi käynnistää uudelleen.   Maaliskuussa 2012 lautakunta päättikin asettaa purkuvelvoitteen.  Tästä päätöksestä omistajat valittivat hallinto-oikeuteen.  
Lokakuussa 2012 hallinto-oikeus piti purkuvelvoitteen ennallaan. Tapala ja Ahtiainen valittivat hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi vaatimukse ja velvoitti purkamaan saunan heinäkuun loppuun mennessä.

Jaa artikkeli: