Perniön yhtenäiskoulun Allinsalissa istui maanantaina jututettavana kaksi hyvällä tavalla yllättynyttä talon opiskelijaa.
Perniön lukiota käyvä Helmi Lindstedt ja peruskoulun viimeistä vuotta käyvä Amanda Sundholm olivat molemmat ehdolla Salon nuorisovaltuustoon ja tulivat molemmat myös valituksi.
–Oli aika jännää käydä nimilistaa läpi ja löytää itsensä sieltä, myöntää Sundholm.
Helmi Lindstedt sanoo odottavansa sitä, että pääsee vaikuttamaan; päätöksenteko ja politiikka kiinnostavat häntä ja nuorisovaltuusto voi olla alku sillä tiellä.
Kolmestakymmenestä ehdokkaasta kaksivuotiselle kaudelle valittiin viisitoista valtuutettua eri puolilta Saloa. Kauaa ei kaksikon auta ihmetellä, sillä nuorisovaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran jo ensi viikolla. Oma kutkutuksensa liittyy tosin siihenkin: pääosin muut valtuutetut ovat vielä vieraita ihmisiä, joita yhdistää perniöläisiin vain ikä, tehtävä ja kotikaupunki.
Mitä nuorisovaltuusto tekee? Esimerkki löytyy Salon kaupunginhallituksen maanantain esityslistalta. Nuorisovaltuuston aikaansaannos on se, että Salon lukiossa kokeiltiin viime vuonna aamupalatarjoilua opiskelijoille. Lindstedt ja Sundholm muistavat suorilta toisenkin tapauksen: nuorisovaltuusto esitti viime vuonna alennusta uimahallin opiskelijakortin hintaan.
–Toivottavasti siellä ei olla jokainen omalla agendalla vaan yhtenä rintamana, Helmi Lindstedt miettii.
Nuorten asioista joka tapauksessa on kyse. Uimahallin hinnanalennus ja aamupalakokeilu ovat molemmat keinoja, joilla osaltaan edistetään koululaisten ja opiskelijoiden hyvinvointia.
Arjesta isompiin kuvioihin mentäessä Helmi Lindstedt nostaa esiin ne huolet, joissa tarvitaan järeämpiä toimia kuin voileipää. Nuorten uupumus ja mielenterveysongelmat eivät ole tuntematon ongelma Salossakaan.
Amanda Sundholm jää miettimään, että nuorisovaltuusto ei varsinaisesti tee politiikkaa, vaikka sivuaakin sitä.
Tärkeintä on tietty rohkeus.
–Pitää saada oma suunsa auki ja sanoa mielipiteensä.