Skip to main content

Saavutettavaan kulttuuriin pitäisi pyrkiä aina

Muutamia vuosia sitten Salon iltatorilla esiintyi jälleen suosittu artisti. Olin paikalla tekemässä kuvareportaasia sen aikaiseen kouluuni ja haastattelin sen tiimoilta kävijöitä.

Kaksi nuorta tyttöä seisoi lähellä lavan edustaa hymy korviin saakka levittyneenä. Tytöt kertoivat minulle hymynsä syyn olevan se, että iltatorilla järjestettävät keikat ovat heille aina kesän kohokohtia.

Noin vuosi torilla pyörimisen jälkeen luin isovanhempieni sohvalla erästä aikakauslehteä. Aukeamalta lävähti esiin kahden tutunnäköisen tytön kasvot. En aluksi osannut yhdistää heitä mihinkään hetkeen elämässäni, kunnes aloin lukea juttua.

Velkaa, pahaa oloa ja varattomuutta. Lehtijutussa kerrottiin, kuinka kuvassa näkyvien tyttöjen perhe eli köyhyysrajan alapuolella ja oli kokenut sen vuoksi toivottomia hetkiä. Vanhemmat olivat tehneet kuitenkin kaikkensa, että lapsilla oli ollut resursseja elämiseen.Silloin muistin, mistä nämä lapset olivat minulle tuttuja. He olivat samat iltatorin ilmaisella keikalla hymyilleet tytöt.

Sillä hetkellä todella ymmärsin, miten merkityksellisiä ilmaiset kulttuuritapahtumat oikeasti ovatkaan. Ne voivat tuoda suuren määrän iloa sitä kaipaavalle ihmiselle iästä riippumatta.

Tänä kesänä Salon torin lavalle nousi rap-artisti Ahti Peltonen eli Ahti, joka kuuluu tämän hetken kuunnelluimpiin artisteihin. Hän tiedosti myös ilmaisten kulttuuritapahtumien tärkeän roolin.
–Olkaa iloisia siitä, että täällä Salossa järjestetään tällaista ihan ilmaiseksi, ei jokaisessa kaupungissa todellakaan ole mitään tällaista, Peltonen ylisti.

Kesän aikana on ollut ilo huomata, kuinka paljon vapaan pääsyn tapahtumia ympäri Salon seutua järjestetään. Jokaiselle on toivottavasti löytynyt jotakin, vaikka jo mainittu iltatorin kattaus ei olisikaan kiinnostanut.

Ilmaisten tapahtumien merkitys tulee kasvamaan nykyisessä taloustilanteessa entisestään. Pakollisten kulujen jälkeen yhä harvemmalle jää ylimääräistä rahaa, jonka voisi käyttää kulttuuritapahtumiin ja arjesta irtaantumiseen.

Kulttuuri kuuluu kaikille. Sen ei pitäisi olla luksuspalvelu, johon vain harvalla on varaa. Kulttuuriin kohdistuvat hallituksen leikkaukset vaikeuttavat väitteen toteutumista.
Kulttuuri ei tarkoita jotain meistä irrallaan olevaa ilmiötä, vaan juuri sitä arjen todellisuutta, missä elämme. Siksi myös kulttuuritapahtumien kirjon pitäisi olla mahdollisimman laaja ja saavutettava.
Salon Taiteiden Yässä on tänä vuonna tarjolla monenmoista ohjelmaa. Esityskattausta selatessa silmiin hyppäsi erityisesti Pärjätään yhdessä –ikäihmisten teatteriryhmän esitys. Avun saamiseen ja yhdessä pärjäämiseen kytkeytyvä teatteriesitys on Palvelukeskus Ilolansalon asukkaiden omiin kokemuksiin ja tarinoihin pohjautuva.

Esitys on hyvä esimerkki siitä, kuinka myös kulttuurituotteiden tekeminen kuuluu kaikille. Kun esityksiä tekee suuri kirjo ihmisiä, myös suurempi joukko kulttuurin kuluttajia voi löytää itselleen mieluisia ja samaistuttavia kokemuspintoja. Kulttuuri siis muuttuu saavutettavammaksi, jos sen tekeminen on niin ikään saavutettavaa.
Jos esimerkiksi vanhukset eivät voisi itse luoda kulttuuria, heidän representaationsa kulttuurituotteissa jäisi hyvin yksipuoliseksi ja muiden määrittämäksi.

Saavutettavaan kulttuuriin pitäisi pyrkiä kaiken kokoisissa tapahtumissa. Se tarkoittaa muutakin kuin hintatasoa, sillä siihen lasketaan esimerkiksi tapahtuman henkinen ja fyysinen turvallisuus, ymmärrettävä viestintä, esteettömyys, kulkuyhteydet ja tavallisen yleisön mahdollisuudet vaikuttaa.
Kulttuuritempauksilla ja -tapahtumilla on voima kritisoida ja muovata ympäröivää maailmaa, siksi sekä kulttuurin tekemisen että kuluttamisen pitäisi olla kaikille mahdollista. Kaikille löytyy oma tapansa kokea kulttuuria, jos sitä on mahdollisimman monipuolisesti tarjolla.

Liinu Nieminen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja on toimittaja, joka rakastaa kantaaottavaa taidetta ja värikkäitä lavasteita.

Jaa artikkeli: