Förbyn kalkkikaivos saa täyttyä vedellä omia aikojaan ja se suljetaan niin, että siellä ei enää käydä.
Aluehallintovirasto on muuttanut Omya Oy:n ympäristölupaa yrityksen hakemalla tavalla.
Louhinta kalkkikaivoksessa päättyi vuonna 2010. Jo ennen louhinnan päättymistä kaivokseen oli pumpattu rikastushiekkaa, jota syntyy kaivostoiminnan sivutuotteena. Tätä rikastushiekkaa pumpattiin kaivokseen vuosina 2008-2020 yli 830 000 tonnia, noin 400 000 kuutiota.
Omya sulki kaivosalueella toimineen märkätuotetehtaansa vuonna 2020 eikä silikaattikalkkia tämän jälkeen ole syntynyt.
Nyt ympäristölupa muuttuu niin, että kaivos saa täyttyä vedellä omia aikojaan. Kaivoksen täytön päätyttyä kaivokseen on ajan myötä jo valunut pinta- ja pohjavesiä.
Kaivoksessa louhittiin viime vaiheissa 530 metrin syvyydessä. Vuonna 2004 arvioitiin, että kaivos täyttyisi vedellä noin 30 vuodessa, jos vettä ei pumpattaisi pois. Vuonna 2021 arvioitiin, että vesi nousee 230 metriin ehkä yhdeksässä vuodessa. Siihen, että vesi nousee maanpinnan tasolle, menee ympäristöluvan arvion mukaan vuosia. Vedenpinnan nousu kaivoksessa ei simulointien perusteella vaikuta kaivoksen stabiliteettiin. Täytön silikaattikalkilla katsottiin hidastavan ja jopa pysäyttävän maanpinnan liikkeet ja turvallisuuden näin paranevan.
Kaivoksessa ei ole käyty kolmeen vuoteen, sillä siellä käymistä ei katsottu turvalliseksi. Vedenpinnan tämänhetkisestä tasosta ei ole varmaa tietoa. Tarkoituksena on sulkea kaivos niin että sinne ei jatkossa ole mahdollista päästä.