Laventelipellot ovat Perniön Yliskylässä täydessä kukassa. Aurinkoinen, kuiva, ravinneköyhä ja kuuma kasvupaikka sopii laventelille täydellisesti, siksi sitä päätettiin alkaa viljellä juuri täällä Perniössä.Oliivipuut puolestaan kukoistavat Perniön asemalla tästä samasta syystä.
Mielikuvitusleikistä huolimatta laventelipellot ja oliivipuut tuskin ovat rantautumassa Perniöön enää meidän elinaikanamme. Totuus kuitenkin on se, että lämpenevä ilmasto ja muuttuvat kasvuolosuhteet muuttavat sitä, mitä missäkin kasvaa.
Esimerkiksi bataatteja ja melonikasveja on rantautunut jo Suomeen, kun olosuhteet ovat muuttuneet niillekin otollisemmaksi kasvukauden pidentyessä.
Ilmastonmuutos tuo viljelijöille haasteita niin Perniössä kuin muuallakin maailmassa. Haasteet ovat kuitenkin erilaisia.
Skotlannin maatalous oy:n toinen isäntä Juho Vainio kertoi perjantaina järjestetyssä pellonpiennarpäivässä, kuinka muutama vuosi sitten pensasmustikoiden kanssa oltiin helisemässä kuuman sään vuoksi. Yltä ja alta kastelemalla ne saatiin kuitenkin pelastettua.
–Kyllä ilmaston muuttuminen tietenkin huolestuttaa. Se tuo väistämättä haasteita viljelyyn, Vainio pohtii.
Hän kuitenkin muistuttaa, että maataloudessa monen ongelman voi ratkaista etsimällä uusia tekniikoita ja paremmin ympäristöön soveltuvia kasveja.
–Juuri sen takia meilläkin on syyskasveja, jotka myös kestävät sitä kuivaa ja kuumaa.
Pellonpiennarpäivää olivat järjestämässä Skotlannin maatalouden lisäksi Yara, Hankkija ja Puutarhaliike Helle.
Yaran esittelijöiden mukaan vastuullisten ratkaisujen luominen on heidän missionsa. Linnea Nordling ja Elina Seppä olivat Vainion kanssa samaa mieltä siitä, että maataloudessa ratkaisujen etsiminen ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia tarkastellessa.
–Ravinteilla on suora yhteys siihen, kuinka kasvi kestää stressitekijöitä kuten kuumaa ja kuivaa, Seppä tiivistää.
–Ilmastonmuutos ehdottomasti haastaa meitä tällä alalla, mutta toisaalta meidän pitää elää koko ajan muutoksen armoilla, Nordling lisää.