Skip to main content

Perniön puku ansaitsee kirjansa

Perniön lainamakasiinissa on muinaispuku tauluna seinällä ja yläkerrassa myös oikeassa koossaan. Kirjaprojektista kertoivat tiistaina Leena Muuri, Niclas Warius, Kaisa-Leena Kaarlonen, Eija Varvikko ja Leila Piispa. Esillä oli niin nukke kuin muutakin asiaan liittyvää, esimerkiksi kansiollinen aiheeseen liittyviä lehtileikkeitä.

Perniön lainamakasiinin pöydällä oli tiistaina nukke ja kirjoja.
Kahden vuoden kuluttua samaisella pöydällä voi olla sama nukke ja yksi uusi kirja.

Perniön muinaispuku viettää ensi vuonna satavuotispäiväänsä. Ensimmäinen puku teetettiin vuonna 1925 Kansallismuseon näyttelyyn. Sen pohjana olivat arkeologi Hjalmar Appelgren-Kivalon hautalöydöt Yliskylän kirkon läheltä.
Perniön maa- ja kotitalousnaisilla on ollut iso rooli pukuperinteen ylläpitämisessä. Esimerkiksi 2000-luvun alussa yhdistys kokosi puvun teko-ohjeet yksityiskohtaiseksi kirjaksi. Maa- ja kotitalousnaisten johtokuntaan kuuluva Leena Muuri muistaa, että valmistusohjeita on kysytty Yhdysvalloista asti. Ainakin yksi nukke on tiettävästi New Yorkissa.

Nyt Maa-ja kotitalousnaiset aikovat repäistä vielä kerran puvun tiimoilta.
Yhdistys aikoo koota puvun vaiheet kirjaksi, jossa olisi tallessa niin teko-ohjeet, tutkimushistoriaa kuin ihmisten muistoja ja tarinoita Perniön muinaispuvusta.

Tiistaina tulevaa projektia valottivat Muurin lisäksi yhdistykseen kuuluvat Leila Piispa, Eija Varvikko ja Kaisa-Leena Kaarlonen. Perniön kotiseutuyhdistyksen Antero Peijonen antaa taustatukeaan hankkeelle ja valokuvataiteilija Niclas Warius kuvittaa teoksen.
Lainamakasiinin pöydällä levännyt, arkeologi Jaana Riikosen toimittama kirja Ravattulan muinaispuvusta liittyy asiaan vahvasti.
–Perniön puku on yhtä hieno ja siitäkin on saatava kirja, toteaa Kaisa-Leena Kaarlonen.

Koko juttu 27.6. painetussa ja digilehdessä. 

Jaa artikkeli: