Tänä talvena on pakkanen paukkunut ja sähkö on sopimuksen tyypistä riippuen voinut olla yllättävän kallista. Tai vaihtoehtoisesti lämpötila on voinut olla varmuudeksi useita asteita normaalia matalampi asuinhuoneissa.
En halua lähteä heikoilla faktoilla luomaan hysteriaa, mutta hakematta palautuu mieleeni vihreiden aloite ”Windfall” – verosta, joka käytännössä estäisi energialla tapahtuvan keinottelun. Viisikkohallituksen aikana ajatus jäi marginaaliin ja nykyhallituksen toimissa täysin unholaan. Näillä mennään mitä on!
Energiamurrokseen kytkeytyy myös turvallisuuspoliittinen murros. Helmikuussa 2022 imperialistinen Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Illuusio maidemme välisen taloudellisen riippuvuuden rauhaa edistävästä vaikutuksesta murskautui viimeistään tässä kohtaa, vaikka Krimin valtaus oli yksi askel neuvostoaikaista suuruuttaan hakevan Venäjän tarinassa. Tämä osaltaan tehosti fossiilisten polttoaineiden kuulumista historiaan myös turvallisuuspoliittisesti huonona valintana. Ostamalla Teboilia tuet Putinia! Sama koskee pitkälti myös muita EU – maita, emmekä ole mitenkään erityistapaus isommassakaan kuvassa.
Vuoden 2022 tapahtumat yhdistivät länttä ja sen vuoksi Suomikin on Natossa vahvan kansallisen enemmistön tuella ja kohta siellä on varmasti myös Ruotsikin.
Ikäväkseni joudun toteamaan, että meillä paljon vielä fossiilisia suomettumisen jäänteitä kontollamme, vaikka paljon on päivitetty uuteen asentoon. Siksi luetteloin mieluummin tuulivoiman, vetytalouden, ydinvoiman, aurinkoenergian, energian talteenoton, tutkimuksen, kehittämistyön, koulutuksen, markkinoinnin ja pitkän tähtäimen suunnittelun yhtälöön, jonka muodostaman tunnelin päässä on nähtävissä uuden ajan myötä kirkastuva toivo. Tämä aukenee asiantuntijoita kuuntelemalla ja asioita googlaamalla. Myös ilmasto ja kasvien sekä eläinlajien kato todentuu koko ajan tarkemmin ja vaatii ilmastoa koskevia konkreettisia toimia. Ilmastokokoukset todentavat muutosta, jossa keskeisintä on sen rajaaminen ja muutokseen mukautuminen. Muutoksen pysäyttäminen ei ole enää realistista, mutta totaalinen tuho on vielä ehkäistävissä. Tämä kysyy hyvin laaja-alaista yhteistyötä ja toimintaa, jossa Suomella ei ole varaa jäädä omaan pieneen mökkiinsä elämään mennyttä aikaa, vaan pitää olla vahva ja nykyhetkessä toimiva huippuosaamisensa haastava toimija.
Kari Saarinen