Raamatun ja historian tutkijoilla on varmasti käsitys siitä, mistä aineesta oli tehty sen tallin katto, jossa Jeesus-lapsi kertomuksen mukaan syntyi.
Sodanjälkeisen vuosien nuukasti elävässä Suomessa katto samaan talliin tehtiin vanerista, jos muuta ei ollut.
Marjatta Kiviojan pappa Eemeli rakensi perheelleen seimiasetelman, vanerista siis, perusti sen vanhalle laudalle ja maalasikin.
–Ja voi olla, että hän otti sitä maalia, mitä löytyvillä oli ja siksi katto jäi tällaiseksi keltaiseksi, myhäilee Marjatta Kivioja lämpöä äänessään.
Eemeli-pappa oli kätevä käsistään sillä lailla kuin ihmiset vuosikymmeniä sitten olivat: tilalla tarvittavia esineitä syntyi kyllä ja joulun alla lopulta koristettakin; seimiasetelmia tuskin tuolloin joka kaupasta sai ostaakaan.
Eemeli-papankin seimi on nähtävänä Galleria Levolassa tämän kuun ajan.
Seiminäyttely muistuttaa kävijänsä mieliin sen, että yhtä oikeaa tapaa toteuttaa tämä joulun ajan tuttu kuva ei kai olekaan.
Vaneriseimestä ei tarvitse ottaa montaa askelta eteenpäin, kun vastaan tulee paljon järeämpää tavaraa: Perniön kirkosta tutut keraamiset hahmot on tehnyt taiteilija Taina Kurtze.
Salin päädystä taas katsoo kaikkea rivi puupäitä, eikä tässä ole mitään halventavaa. Kuvassa ovat Jeesus-vauva, Maria, Joosef, paimenet ja muut tarinan hahmot ja hekin ovat tuttuja Perniön kirkosta jo vuosikymmenien ajalta: niiden takana ovat Sirpa ja Esko Routasalo; jälkimmäinen toimi aikoinaan Perniön kirkkoherrana ja puutyömiehenä sorvasi hahmoille päät.
Seiminäyttely avoinna Levolassa 26.11. asti. Auki to-su 13-17.