Tuohikodon pöydän ääressä kaksi naista puhuu pohjimmiltaan vakavaa asiaa, mutta välillä nauru ottaa silti kaksikosta vallan.
–Sinulla kävi tuuri. Aina ei ole näin hyvä päivä, muistuttaa Arja Kemppainen.
Pirjo Randell ei voi kuin myönnellä: päivissä ja voinnissa on vaihtelua.
Naisia yhdistää reuma ja vapaaehtoistyö Salon reumayhdistyksessä. Tällä viikolla vietetään kansallista reumaviikkoa, jonka aikana reumayhdistykset tekevät toimintaansa tykö ja kertovat siitä, miten laaja kirjo sairauksia ja oireita yhden sanan alle voi mahtua.
Vertaistuen ja keskustelun merkitystä korostavat niin Randell kuin Kemppainenkin.
–Tapaamisissa ei tarvitse puhua välttämättä ollenkaan reumasta ja kivuista. Kaikki tietävät niistä muutenkin. Ennemmin jutellaan muita juttuja ja kahvitellaan, sanoo Kemppainen.
Randell sai diagnoosin tulehduksellisesta sidekudossairaudesta, SLE:sta, aikuisiällä. Ensimmäinen oire oli se, että auton vaihdekepistä ei tahtonut saada otetta käden kipeyden vuoksi. Kohta kävi kivuliaaksi myös talon yläkertaan kiipeäminen.
Arja Kemppainen sai oman diagnoosinsa 11-vuotiaana koulutyttönä. Kuumeilu ja polvien turpoaminen eivät olleet epäiltyä leukemiaa vaan lasten reuma, Stillin tauti. Teini-iässä se hellitti otettaan, nyt diagnoosina on nivelpsori tai nivelreuma, joka on tehnyt tuhoaan niveliin.
Lähimmät joutuvat joskus venymään esimerkiksi kotitöihin enemmänkin kuin osuutensa verran.
–Kyllähän sitä siivoaisi, mutta riskinä on, että sen jälkeen on tosi kipeä, Randell muistuttaa.
Salon reumayhdistyksen toimintaa ovat muun muassa eri vertaistukiryhmät, jumppa- ja liikuntaryhmät ja retket sekä luennot. Koko tarjonta löytyy osoitteesta http://www.salonreumayhdistys.fi/
Reumayhdistyksen neuvontapiste toimii Perniön apteekissa perjantaina 13.10. klo 10-14.