Harvassa koulussa kai käy näin. Iisa Brownie ilmoittaa, että tämä hillo, jota kaikki Särkisalon koulun oppilaat lusikoivat pannukakun päälle, on hänen isovanhempiensa tekemää.
Viereisessä pöydässä Silja Lausti syö hernekeittoa, jonka herneet ovat lähtöisin hänen isänsä Villen viljelemältä pellolta.
Eteläisessä Salossa on hyvin monipuolista viljelyä ja elintarviketuotantoa ja tämä näkyy Salon kaupungin ruokalistoilla käynnissä olevalla lähiruokaviikolla.
Tiistain listalla oli hernekeittoa, lisäksi juustoa ja limppua, salaattia ja tomaattia sekä kasvisvaihtoehdoksi juustoista hernesosekeittoa. Jälkiruoaksi oli pannaria ja hilloa ja levitteet ja juomat löytyivät tietysti myös.
Herneet olivat siis lähtöisin Perniön puolelta Ylistalon tilalta, lihat toimitti Perniön liha, vihannekset perniöläinen Lassen Luomu ja hillon oli valmistanut niin ikään perniöläinen Meritalo, jonka perustaneet Olavi ja Susanna Lindstedt todella ovat Iisan isovanhemmat.
Koko Salon alueella syödään viikko lähiruokaa ja eteläinen Salo näkyy monen päivän lautasella.
Kartalla lähiruokaviikko venyy vähän yli kuntarajojen; mukana on tuottajia myös muun muassa Somerolta ja Paimiosta.
Olennaista on tietysti, miten ruoka maistui ja maistuihan se. Pannukakku hilloineen oli hernekeittoa odotetumpi juttu, mutta niin vain soppakulhotkin raavittiin puhtaaksi.
–Hävikkiä meillä tulee kauhean vähän, kiittelee keittiöstä vastaava laitoshuoltaja Heli Nurminen.
Jos pikaisen gallupin tulosta on uskominen, ovat tortillat Särkisalon nuorimpien oppilainen ykkösherkku.
Iisa Brownie mainitsee lisäksi yllätyksen: kalakeitto on koulun ykkönen, tortillat kakkonen ja nuudelit olisi kolmonen.
Heli Nurminen myöntää, että kalakeitto uppoaa Särkisalossa hyvin; jos yhdeksän kiloa hernekeittoa riittää, kalakeittoa tarvitaan enemmän.