Muistan lukeneeni huhtikuussa opiskelijoiden mielenterveyspäivänä Helsingin Sanomista mielipidetekstin siitä, kuinka opiskelijoiden mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon. Tekstissä haluttiin muistuttaa, että opiskelijat kärsivät muuta väestöä useammin mielenterveysongelmista.
Nyyti Ry kertoi artikkelissaan toukokuussa, että joka kolmas opiskelija on merkittävästi kuormittunut. Lisäksi artikkelissa kerrotiin taloustilanteen epävarmuuden olevan yksi suurista mielenterveysongelmien riskitekijöistä.
Ymmärrän siis täysin, että nykypäivänä monet toiselta asteelta valmistuvat haluavat viettää välivuotta ja kerätä rahaa, jotta opiskeluvuodet sujuisivat rahallisesti mukavammin. On myös paljon nuoria, joiden ei ole mahdollista kerätä ylimääräistä puskuria, vaan opintolainan nostaminen on pakollista.
Monet pitävät välivuotta muuten vaan ja monet jäävät ilman koulupaikkaa ja joutuvat siksi jäämään välivuodelle. Mikään syy viettää välivuotta ei mielestäni ole parempi tai huonompi kuin toinen.
En kuitenkaan ymmärrä, että miksi vanhemmille sukupolville välivuosi konseptina on edelleen vaikea ymmärtää tai hyväksyä. Meidän yhteiskuntamme on rakennettu niin, että mitä nopeammin pääset kouluun, suoritat opinnot, aloitat päivätyöt ja hankit lapsia, sitä arvostettavampi sinun urapolkusi on. Miksi?
Opintolaina ei kuitenkaan enää ole ilmaista rahaa, vaikkakin edelleen halvin mahdollinen laina. Koulupaikan saaminen on uskomattoman vaikeaa.
Itsekin vietin välivuoden tai kolme. Olen kiitollinen, että pidin. Vaikka rahaa ei puskuriksi kertynyt, niin työkokemusta kyllä. Työskentelin pitkän pätkän ravintola-alalla ja hain kouluihin, joihin en päässyt. En myöskään ollut löytänyt alaa, johon jaksaisin panostaa.
Nyt opiskelen journalismia ja viestintää Turun taideakatemiassa, mihin ei todellakaan ole helppo tie päästä sisään. Ilman viettämiäni välivuosia todennäköisesti opiskelisin englannin opettajaksi tai varhaiskasvattajaksi. Aloja, jotka ovat tärkeitä mutta eivät minulle sopivia.
Opiskelupaikka tai työpaikka on joka tapauksessa todella hieno saavutus. Onneksi olkoon siis kaikille, jotka sellaisen itselleen ovat napanneet.