Eteläisen Salon pelloilla ovat kevättyöt käynnissä. Peltoja on tasattu etenkin Laukan ja Alikulman suunnalla ja tiistaina äestämässä ollut Erkki Eriksson tiesi kertoa, että nopeimmat ovat jo ehtineet silpoydinherneen ja juurikkaankin kylvöön.
Kevät on varhaisessa: viime vuonna ensimmäinen juttu pellolta tehtiin toukokuun alussa ja varsinaista kylvösesonkia on juttuarkiston perusteella yleensä menty vasta toukokuun puolella.Esimerkiksi vuonna 2018 Perniönseudun Lehti kertoi juurikkaankylvön alkamisesta vasta toukokuun toisella viikolla.
–Vuodet eivät ole veljeksiä ja nyt ollaan viime vuoteen nähden ehkä puolitoista viikkoa etuajassa, tuumii Hästön maatilan Janne Eriksson.
Tilalla on jo kylvetty hernettä ja myös Janne Eriksson tiesi useamman tilan aloittaneen juurikkaankylvön.
–Näillä säillä pitää jo vähän pitää kiirettä, jotta ei se arvokas kosteus pääse maasta karkuun.
–Täällä alijokiseudulla näkyy nyt olevan koneita työssä vähän kaikkialla, summasi Eriksson eilen.
Paikallisesti eroja vielä on: varjopaikoissa ja pohjoisrinteissä voi olla lumisiakin paikkoja.
–Nyt ei tullut sitä viimeistä vesisadetta lumien päälle, joka olisi jäät vienyt, sanoo Proagria Farman kasvintuotannon asiantuntija Jarmo Pirhonen.
Hän toteaa, että Varsinais-Suomi on etulinjassa: Pirhonen oli viikonloppuna havainnut, että Lempäälän korkeudella on vielä lunta pelloilla. Pirhonen toteaa, että aikainen kylvökevät ei yllätä; maa ei ollut paksulti jäässä ja kevät on kuivattanut maat ripeästi käsittelykuntoon. Juurikkaalle kasvukauden pituus on etu ja Pirhosen tieto oli, että typpilannoitetta on ajettu pelloille jo pääsiäisenä.
–Sen perään saisi tulla vähän vettä, niin lannoite sulaakin.
Talvi kohteli syysviljoja edellistalvea paremmin: osa kasvustoista vihertää jo.