Tänään vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Perniön lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat Otso Rokka, Miska Suominen, Sara Suonio, Noora Lindholm ja Aino Saario pohtivat tiistaina, mitä tasa-arvo heille merkitsee.
Nuoret olivat samaa mieltä, että kaikilla tulisi olla yhtäläiset mahdollisuudet menestyä elämässä. Suomessa tasa-arvoasiat ovat hyvällä mallilla moneen muuhun maahan verrattuna, mutta aina löytyy myös parannettavaa.
Nuoret kertovat, että tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyviä asioita käsitellään koulussa monen eri oppiaineen yhteydessä. Asioista puhutaan avoimesti.
Omasta koulusta löytyy vain pieni epäkohta, sillä opiskelijoiden kertoman mukaan koulussa jotkut opettajat voivat komentaa enemmän poikia, vaikka tytötkin pitäisivät ääntä tunnilla. Muuten tyttöjä ja poikia kohdellaan samalla tavalla kaikissa tilanteissa.
Lukiolaiset ovat tyytyväisiä, että liikuntatunnit järjestetään sekaryhmässä.
–On paljon hauskempaa, kun pelejä voi pelata isolla joukolla. Ei sillä ole väliä, onko joukkueessa tyttöjä ja poikia sekaisin, Saario toteaa.
Erilaisten vähemmistöryhmien tilanne Perniössä ja Suomessa herätti keskustelua. Lindholm kertoo, että ihmisillä on seksuaalivähemmistöjä kohtaan erilaisia mielipiteitä ja kaikilla tulisi olla oikeus omaan mielipiteeseen.
–Kaikkien pitäisi kuitenkin muistaa kunnioittaa monimuotoisuutta. Vaikka mielipiteitä olisi monia, ketään ei saa syrjiä, Lindholm selventää.
–Vaikka olisi joku mielipide asiasta, sitä ei tarvitse sanoa ääneen, jos se loukkaa toista, Rokka lisää.
Lukiolaiset kertovat, että vielä nykyäänkin seksuaalivähemmistöön kuuluminen voi johtaa siihen, että ihminen joutuu pilkan kohteeksi.
–Kyllä asiasta voitaisiin jotain vitsailla. Mutta ei kukaan täällä toisilleen pahaa halua, joten en usko, että syntyisi mitään varsinaista kiusaamista, Suominen kommentoi.