Kotiin saapui Postin logolla varustettu kirje: EU:n ulkopuolelta saapunut lähetys odottaa tullausta. Hmmm. En ole tilannut mitään verkkokaupoista eikä minulle tietääkseni kukaan muukaan ole mitään lähettänyt. Ilmoituksessa lähettäjän paikka loistaa tyhjänä, vain lähetystunnus löytyy. Tiedotusvälineissä on kirjoitettu paljon Postin nimissä tehdyistä vastaavanlaisista huijauksista, mutta ne ovat saapuneet tekstiviesteinä tai sähköposteina. Jospa nykyään huijataan jo etanapostitsekin?
Päätin kysyä asiasta Postin Facebook-kanavalla, sillä maksullisessa palvelunumerossa jonottaminen ei kiinnosta. Vastaus kuului: Lähetys on olemassa, huijauksesta ei ole kyse.
– Todennäköisesti lähettäjän tietoja ei siis ole lähetyksen päällä näkyvissä. Muuta tietoa minulla ei ikävä kyllä ole sinulle antaa, vastaa Postin asiakaspalvelija.
Mietin vielä, että ehkä lähetys on tarkoitettu kaimalleni, jonka kanssa on aiemminkin tullut sekaannuksia. Ilmoitan, että minun puolestani voidaan koko lähetys tuhota, en tule maksamaan ylimääräistä tästä oudosta mysteeristä.
– Tämä on aivan hyvä ratkaisu. Sellaista lähetystä, jonka lähettäjää tai sisältöä ei tiedetä, ei pystyisikään oikein tullaamaan, minulle vastataan.
Ai jaa – en pystyisi edes vastaanottamaan lähetystä, vaikka haluaisinkin. Asia jää kuitenkin vaivaamaan.
Muutaman päivän päästä välähtää. Jo kymmenen vuotta tilaamani saksalaista lehteä ei olekaan pitkään aikaan tullut kotiin. Lehti tulee postilaatikkoon läpinäkyvässä muovikuoressa, mutta takasivun paperissa on osoite- ja lähettäjätiedot. Paperit menevät yleensä suoraan roskikseen, mutta kirjoituspöydältä löytyy yksi suttupaperiksi varattu. Ja siinähän se on: CH-tunnus, eli lehti lähetetään Sveitsin puolelta! Joka ei siis ole EU-maa.
Päätän kirjoittaa vielä palautetta Postille ja ihmetellä sitä, miksi läpinäkyvän lähetyksen lähettäjää ja sisältöä ei voi ilmoittaa vastaanottajalle, senhän näkee jokainen.
– Hyvä, että selvisi. Alv-uudistus koskee tosiaan aivan kaikkea EU-alueen ulkopuolelta saapuvaa, myös lehtiä. Anteeksi, että emme huomanneet tällaista vaihtoehtoa ottaa huomioon aikaisemmin. Tällä hetkellä ilmoitukseen generoituu se lähettäjätieto, joka lähetyksen sähköisten tietojen mukana tulee. Valitettavasti ne ovat juuri monesti puutteellisia. Ehdottomasti tähän ratkaisua ja sujuvuutta haetaan jatkossa, Postin Facebook-kanava vastaa.
Tämäkin yksittäistapaus liittyy EU:n arvonlisäverouudistukseen, joka astui voimaan heinäkuun alusta. Siitä lähtien kaikki EU:n ulkopuolelta saapuvat lähetykset on tullattava niiden arvosta riippumatta. Niinpä yksittäinen lehden numerokin joutuu tulliprosessiin. Jos olisin halunnut lehden lunastaa, minun olisi pitänyt maksaa Postille käsittelymaksua 2,90 euroa ja siirtyä matemaattisten ongelmien pariin: jakaa lehden vuositilauksen ja lähetyskulujen määrä lehden vuosittain ilmestyvien numerojen määrällä. Tuosta sitten maksettaisiin yksittäisen lehden kymmenen prosentin arvonlisävero. Se olisi ollut vain 90 senttiä, mutta ei vaivan arvoista joka kuukausi tehtäväksi.
Aikaisemmin verottomia olivat alle 22 euron lähetykset, kun taas varsinaista tullia pitää maksaa vasta yli 150 euron ostoksista.
Suurin osa meistä törmää uudistukseen verkko-ostoksilla. Enää ei tilata tavaraa halvalla esim. Kiinasta, Britanniasta tai USA:sta. Tarkoitus on sinänsä hyvä: edistää kotimaista ja EU:n sisäistä verkkokauppaa. Käytännön toteutus yskähtelee vielä. Viestintä kuluttajille ei ole välttämättä kunnossa.
Monet kaukomailla asuvat suomalaiset ovat tottuneet lähettämään Suomeen lahjoja postitse. Eipä onnistu enää ainakaan yllätyslahjoina tai ilman vastaanottajan vaivannäköä. Esimerkiksi Australian suomalaisten Facebook-ryhmässä on käyty kiivasta keskustelua lahjojen tullauksesta. Että vastaanottajan pitää tietää synttärilahjan sisältö ja vielä maksaa päälle!
– Sisko on kieltänyt mua lähettämästä mitään sen muksuille. Liian kallista ja aikaa vievää, manailee yksi keskustelija.
Toisaalta opastetaan taas tekemään lahjaostokset EU-maiden verkkokauppojen kautta suoraan vastaanottajalle, niin ongelma voidaan kiertää.
Kun olen ojentanut Postia tiedotuksen puutteesta, parin päivän päästä postilaatikossa onkin tuttu lehti. Mitä ihmettä, ei kai sitä ole vapautettu selitysteni perusteella tulliprosessista? Ei olekaan, kyseessä onkin jo lehden seuraava numero, joka tällä kertaa ei olekaan pysähtynyt tulliin siitä huolimatta, että lähetys tapahtuu edelleen Sveitsistä…
Minna Urpo