Teijon koulusta lähti maanantaina joukko viides-kuudesluokkalaisia metsään. Mäki ylös, polulle, ja kohta porukka oli kansallispuistossa tehtävärasteilla, joilla opeteltiin muun muassa lauseenjäseniä.
–Luontoa meillä on käytetty hyväksi aina. Retkeilyalueen historia on yhtä pitkä kuin minun historiani tässä koulussa, muistuttaa rehtori Mikko Linna.
Jatkossa tätä lajia on tiedossa lisää ja Teijon metsistä ja rannoista pääsevät osalliseksi muutkin Salon koululaiset, sillä Teijon luontokoulusta on vuosien työn jälkeen tulossa totta.
Teijon alueen kyläyhdistys potkaisi luontokouluprojektin käyntiin vuonna 2016. Yhdessä koulun kanssa toteutettiin luontoon liittyvien oppimisympäristöjen kehittämishanke, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö maksoi. Vuonna 2018 koulu pääsi Luonto-ja ympäristökoulujen liiton LYKEn koejäseneksi. Tänä keväänä koulu on määrä sertifioida viralliseksi luontokouluksi.
–Tuoreen tulkinnan mukaan liiton edellytys sille on, että tarjoamme toimintaa alusta asti myös ulkopuolisille, sanoo Teijon alueen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta.
Tähän työhön tarvitaan lisäkäsiä ja kyläyhdistys on palkannut viime kuussa osa-aikaiseksi työntekijäkseen Susanna Leppähaaran, joka valmistelee sertifiointihakemusta ja koulun liittymistä Vihreä lippu -toimintaan.
Pohjalla on ajatus siitä, että koulu kehittyy, kasvaa ja on entistä tunnetumpi osa kylää ja että luontokoulu olisi myös vetovoimatekijä.
–Luontokoulusta tulee brändi, jota voimme käyttää myös asukasmarkkinoinnissa, toteaa Kirjakkalassa asuva kahden lapsen äiti Maisa Kaitila.
Kyläyhdistys oli lähettänyt Salon opetuslautakunnalle aloitteen, jossa se esitti muun muassa, että toiminnan rakenteesta sovitaan yhdessä sivistystoimen kanssa. Lautakunta päätti kuitenkin tiistaina palauttaa asian vielä uudelleen valmisteltavaksi. Luontokouluhankkeen etenemistä tämä kuitenkaan ei estä.
Koko juttupaketti 22.4. painetussa ja digilehdessä.