Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri käynnisti toukokuussa 2016 vuoden loppuun saakka kestävän Susiaita-hankkeen. Salo-Raaseporin alueelle on rakennettu kuluneena vuonna 12 petoaitaa ja muualle Varsinais-Suomeen 3 petoaitaa. Hanke lähti hyvin liikkeelle paikallisten asukkaiden ja luonnonsuojelijoiden yhteisestä näkemyksestä, että susialueelle tarvitaan neuvontaa ja yhteisiä toimintatapoja.
Aidat ovat tarjonneet tehokkaan keinon laiduntavien lampaiden ja muun karjan suojaamiseksi susilta ja muilta pedoilta. Lammasvahinkoja ei ole sattunut seudun laitumille, joihin suoja-aita on pystytetty.
Sähköistetty petoaita eroaa tavallisesta paimenpoikajärjestelmästä vahvemman sähkövirtansa ja suuremman lankamääränsä ansiosta. Aita pitää rakentaa maaston muotoja myötäileväksi. Kesälaidunnuksen jälkeen, kun aita ei ole enää sähköistetty, on syytä muistaa aidan näkyvyys. Aidan ylälaitaan on laitettava näkyviä merkkejä, joista on hyötyä myös laidunnuskautena.
Suurin osa tapaamistani metsästäjistä suhtautuu negatiivisesti susiin ja levittävät tarinoita susien aiheuttamista vahingoista.
Petoaita on kuitenkin osoittanut toimivuutensa erittäin hyvin, joka näyttää harmittavan osaa metsästäjistä. Heidän mielestään ainoa tapa ehkäistä vahinkoja on susien tappaminen. Metsästäjien tulisi kertoa tutkittua tietoa susien käyttäytymisestä – toisin on tapahtunut.
Susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji. Salo-Raasepori alueella on runsaasti susille sopivaa riistaa. Valkohäntäpeurakanta on erittäin runsas. Tästä riistakannasta riittää ruokaa metsästäjille ja myös susille.
Jenni Merilä