Skip to main content

Talo näreen varjossa

Tervepä terve.  Toimituksen lounaisbungalowin viikkopintaremontti tehdään tässä seuraavaksi.

***
Jos saavat lapset jonottaa puuhamaihin, niin sama koitos on edessään myös aikuisilla,  jos tuli hankittua liput asuntomessuille.

Tämän vuoden messuihin voi ottaa jo kantaa paperitietojen perusteella; Tekniikan Maailman messunumero esitteli kohteet.

Sitä lukiessa tuli mieleen, että jos myydä on meininki, miksi ei panna havainnekuviin enemmän paukkuja.

Liian moni kuva näyttää siltä miltä todellisuuskin, siis siltä että se uusi talo on rakennettu kahden 40-senttisen koivuntaimen katveeseen nurmijärveläiselle pellolle, kahden metrin päähän naapurin talosta ja neljän metrin päähän ABC:n seinästä.   

Eihän tuollainen aiheuta kuin ahdistusta. Joukossa kuitenkin on kohtuullisen näköisiä taloja. Jos ne kuvissa ympättäisiin johonkin inhimilliseen ympäristöön, niin jo houkuttelisi.

***
Pohjaratkaisuissa on jotain tolkun kehitystäkin, mutta vielä ei valjennut, miksi -mainospuheen mukaan- pitkää työpäivää tekevien ja  harrastuksissa viihtyvien ihmisten talosta on neliöitä kulutettava kotikylpylään tai elokuvahuoneeseen.  Ilman lapsia ja harrastuksiakin elokuviin liikenevä aika tuntuu olevan kortilla.

Uutuussana erään talon kohdalla oli ”olokeittiö”.  Se on huone jonka toisessa päässä yritetään katsoa televisiota kun toisessa päässä kolistellaan kattiloita.

L- tai U-muotoinen pohjaratkaisu tuntuu fiksuimmalta. Toiseen päähän saadaan yhteistilat, kulman taakse oma rauha.

Messutaloista järkevimmältä näyttää pohjan perusteella Lammi-kivitalojen teos, jossa ovelta noustaan muutama rappu ylös makuuhuoneisiin vievälle parvelle tai muutama rappu alas yhteisten tilojen suuntaan.

Mutta älkää rientäkö tilaamaan ennen kuin tontti on olemassa. Sen perusteellahan talo valitaan.

***
Asuntoihin liittyy sellainenkin kielikuva kuin mummonmökki.

Ilmaisu on kokenut inflaation.  Asunnonmyyntisivuilla sana voi tarkoittaa niin 1920-luvun hirsihuvilaa kuin rintamamiestaloakin.  

Tarkoitus lie ollut kuvata pientä punaista tupaa, jossa satukirjamummo on elänyt menneiden aikojen  elämää, ehkä omavaraista ja sivullisen silmään idyllistä.

Tasa-arvoihminen sisälläni kysyy myös, että miksi ei puhuta vaarinmökistä; yhtä lailla näitä oman elämänsä tekijöitä on ollut miehissä.

Koko sanan merkitys muuttuu, jos pistetään välilyönti. Mummon mökki on eri kuin mummonmökki ja tarkoittaa paikkaa, jonne mummu vetäytyy arkiasunnolta.  Mitä useammin lomapaikka on Espanjassa, sitä useammin mummon mökki tarkoittaa punamultatorpan sijaan valkeaksi kalkittua rivitalonpätkää.   

Pihalla voi tällöin köllöttää pulskan kyyn sijaan itsensä tiukaksi bodannut sikäläinen rantakäärme.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: