Nips ja naps. Montaa kymmentä sekuntia ei mene, kun Chris Karppinen perkaa ja fileoi ison ahvenen. Suomen yleisin kala on hetkessä muuttunut muotoon, jossa sen kilohinta on helposti yli 30 euroa.
Viime torstaina Karppinen fileoi kaloja opetusmielessä nuorten kalapäivässä Särkisalossa.
Osaa oppilaista perkaaminen suomuineen ja sisälmyksineen oudoksutti ja ällöttikin. Fileeseen koskettiin vain varovasti sormenpäällä ja hajua pidettiin pahana. Joukossa oli monta oppilasta, joille perkaamisen näkeminen oli ensimmäinen kerta elämässä.
–Ilmiö ei ole tänä päivänä vieras, kertoo Särkisalo-Finbyn kalastusalueen isännöitsijänä toimiva Karppinen.
–Etenkin kaupungeissa kalan alkuperästä on vieraannuttu.
Yllättävää Karppisen mielestä on se, että kalan käsittely välillä ongenkoukusta pannulle alkaa olla vieras asia myös maaseudun koululaisille.
–Se ei ole enää niin yleistä, että pienet onkikalatkin tehdään ruoaksi. Kalassa käydään, mutta sen osuus ruokahuoltoon ei ole niin iso.
Kalaa oppilaat toki syövät, kasvissyöjiksi käännynnäisiä ei joukossa perkaamisen jälkeenkään ollut.
–Liha vaan on liian hyvää, vaikka ei toisaalta haluaisikaan syödä mitään elävää olentoa, miettivät Liina Leikkonen ja Veera Virtanen.
Koko juttu painetussa lehdessä