Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Nummentalo ei mökillä Förbyssä suorastaan välttele ruumiin rasitusta. Sopiva aamulenkki on postilaatikolle ja takaisin, kaksi kilometriä suuntaansa. Seuraava hikoilun paikka on puuhommissa metsässä: kropan hikoillessa pää saa miettiä rauhassa ihan muita asioita kuin meneillään olevaa savottaa.
Kokonaan osastaan kunnallispoliitikkona ei Nummentalo pääse mökilläkään.
– Ihan kokonaan kaupungin asiat eivät koskaan häviä mielestä. Metsässä niihin voi saada ihan uuden näkökulman, kun itse työsuoritus ei suorastaan vaadi aivotyötä, naurahtaa Nummentalo.
Nummentalo on ottanut Särkisaloon tuntumaa parinkymmenen vuoden ajan ja liki ympärivuotisena mökkiläisenäkin pitkälti toistakymmentä vuotta.
Salon rannikkokaistaleen menestymisen mahdollisuuksia Nummentalo ei väheksy.
Osa kunniasta kuuluu jo Särkisalon kunnan aikanaan tekemille päätöksille kuten rantakaavalle.
– On kaavaa ja on uusia tontteja valmiina.
Osa vapaa-ajanasunnoista on saatu puolestaan vakiasunnoiksi poikkeuslupien kautta.
Pitkällä tähtäimellä Juhani Nummentalo uskoo Särkisalon asukasluvun muuttovoiton vuoksi lopulta kasvavankin.
Maalle tai saareen muuttava Nummentalon arvion mukaan tietää, mihin on muuttamassa eikä vaadi kaikkia kaupungin palveluja kotiovelleen.
– Ei se voi olla subjektiivinen oikeus että jos keskustassa on urheilukenttä vieressä, niin se sama olisi maallakin.
Väkiluvun kasvu tietänee samalla sitä, että palveluille on käyttäjänsä: Särkisalon koulun Nummentalo ei uskokaan peloista huolimatta olevan lakkautusuhan alla. Oppilasmäärä ei huitele vielä tarkastelurajalla, lisäksi joku painoarvo koulun sijainnillakin olisi hänestä oltava jo koulumatkojen pitämiseksi kurissa.
Plussapuolien lista Särkisalosta kasvaa lopulta pitkäksi: kunnan peruspalveluiden lisäksi saarella on kaupan ja ravintolan palveluja, vapaa-ajanviettomahdollisuuksia sekä tärkeitä työpaikkoja.
Miinuspuoliksi Nummentalo nostaa eri yhteydet, kaapelia tai tietä pitkin: laajakaistayhteyksissä on parantamisen varaa etenkin etätyöläisiä ajatellen. Perinteiset liikenneyhteydet tai niiden puute on ongelmista toinen.
Lue koko juttu uusimmasta Perniönseudun Lehdestä.