Perniön kirkonkylä nousee pikavauhtia jaloilleen lauantaisen tulvan jäljiltä. Raivaustyöt alkoivat sunnuntaina aamulla ja kuivatus on käynnissä.
Osuuspankin liiketalon isännöitsijä Juhani Loimulahti arvelee kuivatukseen menevän vähintään nelisen viikkoa. Loimulahti arvelee,että aikaa voi pahimmillaan mennä kolmisen kuukautta. Vakuutusyhtiöiden kantoja joudutaan liiketaloissa odottelemaan muutamien päivien ajan.
Remonttiin menevien liikehuoneistojen yrittäjät ovat löytäneet tilapäisiä tiloja.
– Päivääkään ei olla kiinni, lupaa Kukkakatrin yrittäjä Katri Saaristo.
Kukkakaupassa on alkamassa yksi vilkkaimmista sesongeista.
Saaristo muuttaa OP-liiketalon toiseen kerrokseen sisäpihan puolelle, samoin kuin naapuri Leninki- ja asusteliike MI-LI:n Eija Salminen. R-kioski palvelee ensi torstaista lähtien vaunussa kioskin ulkopuolella. Ravintola Käenpesä on kiinni kuivatuksen ja remontin ajan. Haarlantien toisella puolella pahimman tuhon kohdannut Perniön Kebab siirtyy entisiin Spar-kaupan tiloihin kirjaston viereen.
Yrittäjä Rizah Veseli arvelee saavansa ravintolan auki viimeistään lauantaina.
OP:n liiketalon liikehuoneistoissa kastui kaikki mikä oli lattialla.
–Noista kylmäkaapeista, joissa kone on alhaalla, ei tiedä mitään, kertoi Tony Hellström.
Perniön Kebabin varastot täytettiin perjantaina lihalla ja ranskanperunoilla. Lauantaina täydet pakastimet uivat varastohuoneessa.
–Kaikki meni kaatopaikalle, kertoi Rizah Veseli.
Pianonvirittäjä Kari Silanderin työtilassa oli pahimmillaan melkein metri vettä. Työtilassa oli reilut kaksikymmentä pianoa.
Vahingot olivat ensiarvioiden mukaan kymmeniä tuhansia euroja.
Rypsistä meni kaikki
– Kyllä tämä vakava paikka on, toteaa Sami Salmelin mutavelliksi muuttuneella juurikaspellollaan.
Salmelin kuuluu lauantain rankkasateen epäonnekkaimpiin. Käytännössä kaikki hänen peltonsa jäivät veden alle.
– Tuntuu siltä, että lähes kaikki on mennyt nyt hukkaan. Rahallisesti tämä on iso menetys. Kolmentoista hehtaarin rypsipellot on varmuudella menetetty. Rypsi kylvetään niin pintaan, että vesi on vienyt siemenet, toteaa Sami Salmelin.
Salmelin kasvattaa myös ohraa ja vehnää, joiden tilanne vaikuttaa niin ikään epävarmalta.
Uudelleen kylväminen ei sekään vaikuta realistiselta vaihtoehdolta.
– Kaikki pitäisi ostaa uudelleen. Eikä se onnistuisi siksikään, että maamassa on valunut alas veden mukana. Pelto vaatisi täydellisen kunnostuksen.
Etelämpänä päästiin vähemmällä. Urban Silénin viljelemät Näsen kartanon pellot säilyivät vaurioitta, vaikka jonkun verran rakeita tulikin.
–Tuhoalueiden maanviljelijöiden pitää ottaa mahdollisimman pian yhteyttä kaupungin maaseutuyksikköön, kehottaa Urban Silén.
Silén kiersi tiistaina tuhoalueita maaseutuyksikön päällikkö Kirsi Lepistön kanssa. Jokaista tuhoista kärsinyttä tilaa ei katsastettu, joten ilmoittaminen on viljelijöiden kontolla.
Toinen tärkeä tehtävä on dokumentoida tuhot valokuviin.
Valokuvia saatetaan tarvita, jos myöhemmin tulee tarkastus.
Kuvilla voidaan todista myös, että tuhot ovat tulleet ennen kylvökauden päättymistä kesäkuunlopussa. Sen jälkeen tapahtuneet vahingot kuuluvat katokorvauksen piiriin.
Lauantain poikkeuksellisuuden takia viranomaiset laativat erityisohjeita tälle alueelle.
Tarkempia ohjeita menettelytavoista tulee Maaseutuviraston verkkosivuille.
Lisää painetussa lehdessä, kuvia Lukijan kuva-osiossa.